Zaboravite bosiljak, origano i ruzmarin – najbolji način da “začinite” hranu je muzika. Ali, nije svejedno koja. Eksperimentalni psiholog sa Univerziteta u Oksfordu, profesor Čarls Spens savetuje da slušamo muziku iz predela iz kog potiče hrana. Pa tako, pastu “servirajte” uz kancone, paelju uz zvuke flamenka, a grčku salatu uz sirtaki.
Slušajući sporiju muziku uz obrok, duže ćemo osećati ukus specijaliteta, dok brze melodije doprinose bržem iščezavanju senzacija. Suviše basa čini hranu gorkom zbog pojave koju Spens opisuje kao “transfer senzacija” – ono što osećamo kad čujemo određenu muziku prebacujemo na jelo. Zato je neophodno pravilno upariti. Spens kaže da se zvuk klavira dobro uklapa sa jagodama, borovnicama i kajsijama, a klasična muzika doprinosi da nam vino deluje skuplje nego što jeste.
Za psihologa rezultati nisu iznenađujući jer kako kaže, hranu osećamo čulima, ne ustima. Zbog toga je okruženje u kom jedemo, a u to spada i muzika, veoma važno za kulinarski doživljaj.
Pročitajte još:
Recept za domaći liker od jagoda
Domaći liker od jagoda možete služiti kao aperitiv ili samostalno, dok uživate u vrelim i lepim danima. Njegovoj mirisnoj aromi retko ko može odoleti, a svaka domaćica sposobna je da napravi ovo, pre svega, damsko piće. Recept za domaći liker od jagoda: Priprema: Jagode najpre oprati i očistiti od peteljke. Potom ih treba izgnječiti i posuti […]
Opširnije
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.