Uskršnja pletenica mora da se nađe na stolu

Za praznik nad praznicima priprema se trpeza nad trpezama.

Nakon strogog posta, na uskršnjem stolu pojavljuje se karnevalska povorka namirnica, jela, đakonija, a red je da ih predvodi fantastičan hleb još boljeg ukusa.

Ne postoji ništa lepše nago na Uskrs pojesti blago slatki hleb s maslacem, šećerom ili sirom.

Uz jaja kao simbol plodnosti, ponovnog rođenja, proleća i vaskrsenja, prase ili jagnje, kao životinju koja je žrtvovana zbog nas… hleb je jednako važan.

Ova pletenice mese se lako, ne peče se dugo, a ukus je veličanstven.

Sastojci:

500 g brašna
20 g kvasca
1 kašika soli
1,5 kašika šećera
1 dl mleka
1,5 dl jogurta
1 kašika pavlake
0,5 dl ulja
1 jaje

Za premazivanje

3 kašike margarina za mazanje
1 jaje
susam za posipanje

Priprema:

1. U mlako mleko s kašičicom brašna i šećera stavite kvasac da nadođe.

2. U činiju za mešenje sipajte deo brašna, so, šećer, ulje, jaje, pavlaku i nadošao kvasac, pa testo u pošetku mesiti sa varjačom. Uz dodavanje umućenog jogurta i ostatka brašna umesite testo, pa ga ostavite 30 minuta da nadođe.

3. Nadošlo testo razvucite u oblik pravougaonika, pa ga premažite margarinom, a zatim iseci na tri jednake lente po dužini. Svaku lentu uvijte kao rolat, ukupno tri, pa od njih ispletite pletenicu. Stavite je u podmazan okrugao pleh, pokrijte i ostavite 20 minuta da odmara.

4. Rernu zagrejte na 200 stepeni, pletenicu premažite umućenim jajetom, pospite susamom i pecite u zagrejanoj rerni oko 30 minuta.

Prijatno!

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.