logo transparend vojvodina uzivo

Legende o karakondžulama: Kako se zaštititi od noćnih napada?

U mitologiji Južnih Slovena, naročito u mitologiji Srba, karakondžula zauzima posebno mesto kao zastrašujuće demonsko biće.

Iako nema dokaza o postojanju karakondžula, mnoga narodna verovanja i priče o njima i dalje žive među stanovnicima Srbije, Bugarske i Severne Makedonije.

Karakondžula se opisuje kao demonsko biće sa likom starice, sa nakaznim licem, svetlim očima, velikim i oštrim noktima, gvozdenim zubima i često s kozjim papcima, ušima i rogovima, slično satiru iz grčke mitologije. Ova bića se pojavljuju noću, naročito tokom „nekrštenih dana“, tj. od Božića do Bogojavljenja, kada su najopasnija po ljude.

Foto: Ilustracija/Al/ChatGPT

Prema narodnim predanjima, karakondžula napadaju ljude koji se kasno noću zateknu izvan svoje kuće. Muškarce napada tako što im skoči na leđa i tera ih da je nose po celu noć dok se prvi petlovi ne oglase. Ako žrtva ne ispuni njene zahteve, karakondžula ih izgrebe i počupa svojim noktima. Kada se petlovi oglase, ona ih odgurne u kanal pored puta ili šume. Žene napada tako što ih izgrebe po licu, baci sa brda ili pokuša da ih udavi u vodi.

Verovanje u karakondžule Srbi su preuzeli od Grka, kod kojih su poznati muški demoni kalikanzari. Ovi demoni se pojavljuju tokom božićne sezone i njima se prinosi žrtva u obliku kolača. Pored toga, karakondžule su povezane sa dramatizovanim i maskiranim povorkama tokom „nekrštenih dana“, koje vode poreklo još od rimskog praznika Konzualija.

Iako se verovanje u karakondžule može činiti kao davna prošlost, ove priče i dalje žive među ljudima, podsećajući nas na bogatstvo i raznolikost narodnog folklora i mitologije.

Zaštita od karakondžula

Kao i protiv svih demona, i u borbi protiv karakondžula postoje „oružja“. U zavisnosti od od toga o kom delu Srbije je reč, narod je verovao da postoje određeni predmeti koji mogu da ih zaštite od ovih bića.

U nekim delovima Balkana predanje kaže kako je u noćne izlaske iz kuće dobro poneti crepulju, vratilo i greben, jer ovi predmeti imaju značajnu ulogu u tradicionalnim verovanjima i ritualima i poseduju moć da razgone i onemoguće destruktivnu aktivnost raznih natprirodnih bića. U nekim drugim krajevima, protiv karakondžula su se upotrebljavali vratilo, so i hleb.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.