U lovište „Subotičke šume“ stiglo 30 muflona i 30 jelena lopatara

mufoni-subotica
SUBOTICA – U lovište „Subotička šuma“ pušteno je trideset jelena lopatara i trideset muflona, čime je lovni fond ove dve vrste ponovo dostigao optimalni nivo od pre migrantske krize.

Iz JP „Vojvodinašume“ poručuju da će i ograda u potpunosti biti popravljena do sledeće godine, kada se planira i formiranje prva dva uzgajališta jelena lopatara i muflona u Srbiji.

Migrantska kriza je počev od 2015.godine ostavila velike posledice na lovišta posebne namene „Subotičke šume“, ograda je oštećena i isečena, što je dovelo do smanjenja matičnog fonda dve glavne vrste – jelena lopatara i muflona. Pre tri godine fond je delimično obnovljen naseljavanjem 60 jedinki muflona iz Češke, a danas je stiglo još 30 muflona i 30 jelena lopatara iz Slovačke, pa je sada brojno stanje lovišta 125 muflona i 100 lopatara.

„Oni nisu odstreljivali niti ubijali životinje, ali je oštećeno čak 70 odsto ograde duge gotovo 10 kilometara. Divljač je izašla iz tog prostora, deo je završio u subotičkom ataru, a deo u susednoj Mađarskoj“ – priča Branislav Stanković, izvršni direktor za lovstvo JP “Vojvodinašume”.

Fond lovišta je vraćen na nivo pre migrantske krize, a njihova brojnost će u budućnosti biti obezbeđena i zahvaljujući uzgajalištu ove dve vrste, koje je planirano za proleće 2024.godine, ističe direktor JP „Vojvodinašume“, Roland Kokai i dodaje da će sa trenutnih 460 hektara, lovište biti prošireno na 764 hektara.

„Pre tri godine smo uvezli 60 muflona iz Slovačke kako bismo popravili situaciju, a danas je u prostor lovišta pušteno još 30 muflona, kao i 30 jelena lopatara. Ovim ćemo da osvežimo krv i da popravimo genetski i biološki potencijal, kao i trofejni potencijal divljači – kaže Ronald Kokai, direktor JP “Vojvodinašume”.

Obnavljanje matičnog fonda košta oko 55.000 evra, a sredstva su obezbedili delom JP „Vojvodinašume“, a delom Fond za razvoj lovstva AP Vojvodine. Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo će takođe učestvovati u izgradnji uzgajališta.

Pored muflona i jelena lopatara, lovište naseljavaju i divlje svinje, čiji fond zbog veće otpornosti vrste nije ugrožen, dok je broj srneće divljači u regresiji zbog prisustva šakala, dodaju iz „Vojvodinašume“ i napominju da će ograda biti renovirana do aprila sledeće godine.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: