Nacionalni dan koktela margarita u Americi obeležen je u senci upozorenja naučnika da klimatske promene ugrožavaju glavnog oprašivača biljke agave, bez koje nema prave tekile, a samim tim ni glavnog sastojka koktela margarite.
Prema podacima Američkog udruženja destilerija alkoholnih pića, prošle godine su tekila i meskal bili ekonomski najbrže rastuća kategorija žestokih pića, prenosi CNN.
Naučnici iz celog sveta su predočili da će nestašica vode izazvana klimatskim promenama i ubuduće vršiti ogroman pritisak na proizvođače prehrambenih proizvoda, a vino i žestoka pića, nažalost, nisu izuzeti iz ove prognoze.
Studija iz 2019. godine pokazala je da klimatska kriza, uzgoj stoke i prekomerna ispaša i druge privredne aktivnosti, mogu da poremete i uzgoj i distribuciju agave, glavne sirovine za proizvodnju tekile.
Iako je ta biljka otporna na sušu i uspeva po vrućem vremenu sa malo ili bez vode, Omandžana Gosvami, naučnica za hranu i životnu sredinu iz Unije zabrinutih naučnika, kaže da je životni ciklus agave previše krhak i ne može da izdrži velike vremenske promene.
– Nažalost, klimatski efekti nisu linearni. Ekstremne vremenske prilike u kombinaciji sa nepredvidljivošću čine da je teško predvideti u kom pravcu će se kretati uzgoj agave u budućnosti – dodala je Gosvamijeva.
Nacionalni dan koktela margarita proglasio je 1971. godine američki predsednik Ričard Nikson kako bi se odala počast omiljenom koktelu Amerikanaca.
Koktel margarita, nastao 1938. godine u Meksiku, pravi se od tekile i soka od limete i u Americi se smatra omiljenim pićem za zabavu.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.