logo transparend vojvodina uzivo

, ,

Najveća suša u poslednjih pet vekova?


Zajednički istraživački centar Evropske komisije upozorio je da bi suša koja trenutno pogađa Evropu mogla biti najgora u poslednjih 500 godina.

U Vojvodini se beleži deficit padavina uz umerenu do ekstremnu sušu.  Vojvodina predstavlja jedno od najbogatijih područja Republike Srbije po vodenim površinama i vodnim tokovima. Najveći hidrografski potencijal u srednoj Evropi, a samim tim i u Vojvodini čini reka Dunav, kao najvažnija vodena saobraćajnica.

U Srbiji suša najviše pogađa poljoprivrednu proizvodnju, rečni saobraćaj i vodosnabdevanje. U polјoprivredi Srbije pojava suše vodi i do promene u snabdevanju i potražnji za polјoprivrednim proizvodima na tržištu, kao i do promene cena.

Suša koja je prethodnih meseci pogodila Evropu donela je brojne probleme starom kontinentu. Presušili su mnogi izvori vode, a nizak vodostaj velikih plovnih reka otežava transport robe. Na Dunavu ovih dana mogu videti neverovatne slike. On se toliko povukao u Vojvodini da je za sobom ostavio brojna ostrva i peščane sprudove. Najviše ih ima kod Novog Sada.

Foto: Vojvodina uživo

Peščani sprodovi nisu novina, ali Novosađani ne pamte da ih je nekada bilo toliko. To je ovih dana privuklo brojne kupače. Korito najduže evropske reke, kod Banoštoru, većim delom se može pregaziti, jer se voda drastično povukla.

Na obalama su sada ostali nasukani čamci, ali i ogromne količine otpada posebno u većim gradovima.  Dunav je u Srbiji na  istorijskom minimumu bio 1909. godine kada je kod Bezdana izmereno -146 centimetara, a u isto vreme u Novom Sadu je bio na -134 centimetra. Sadašnje vrednosti na tim mernim stanicama su – 70 na Bezdanu i 10 centimetara kod Novog Sada.

Najveće industrije koriste rečni saobraćaj

Republički hidrometeorološki zavod izdao je hidrološko upozorenje da će se na Dunavu i Savi vodostaji narednih dana kretati ispod niskih plovidbenih nivoa.  Dunav nije jedina reka koja se ovih dana bori sa niskim vodostajem. Rajna ima sličnih problema, a preduzeća koja zavise od transporta robe upozoravaju da im preti zatvaranje proizvodnje ako teretni brodovi ne budu mogli da plove.

Nizak vodostaj reka predstavlja problem za evropske ekonomije, jer su najveći korisnici rečnog saobraćaja ujedno i najveće industrije, kao što su građevinska, hemijska, naftna industrija, industrija čelika, poljoprivreda.

Bilo kakvo ograničenje ili potpuna obustava plovidne bi dovela do ozbiljnog negativnog efekta na ceo proces proizvodnje, jer se time otežava transport i dopremanje sirovina kao i gotovog proizvoda.

U Vojvodini su sve učestalije suše, a zavisno o intenzitetu i trajanju mogu značajno smanjiti prinose poljoprivrednih kultura. Stručnjaci se slažu da je u klimatskim uslovima Vojvodine suša česta pojava koja dovodi do smanjenja prinosa gajenih bilјaka. Procenat smanjenja prinosa kreće se od nekoliko dо 50%, a u godinama sa ekstremnom sušom može ići i do 80-100%. Istraživanja pokazuju da poslednjih nekoliko decenija dolazi do povećanja učestalosti pojave suše i ova prirodna pojava postaje sve važnija za strateški razvoj zemlјe. Važnost praćenja suše je posebno neophodna za zemlјe čija je ekonomska održivost jako vezana za polјoprivredu što je slučaj u našoj zemlјi gde je polјoprivreda jedna od osnovnih delatnosti.

Foto: pixabay

Postoje različiti tipovi suša, nas trenutno pogađa Meteorološka suša, koja direktno utiče na poljoprivrednu i hidrološku sušu. Što Meteorološka suša duže traje time se povećavaju problemi sa poljoprivredom i vodoprivredom.

Foto: Printscreen

Što se tiče navodnjavanje u sušnim periodima još od 14.07.2022. stupila je na snagu zabrana navodnjavanja iz akumulacija Moravica, Zobnatica i Sava. Otežavajuća okolnost je činjenica da se ni jedna od ovih akumalacija ne može dopunjavati vodom iz prirodnih vodotoka ili kanalske mreže, već količina vode direktno zavisi od meteoroloških uslova, odnosno od padavina.

Imajući ovo u vidu, ali i sve učestalije i intenzivnije sušne periode, JVP „Vode Vojvodine“ u poslednje vreme ulaže znatno više sredstava u izgradnju ili rekonstrukciju sistema za navodnjavanje.

Trenutno se iz HS DTD, regionalnih i dvonamenskih sistema navodnjava oko 70.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i bez obzira na izuzetno sušan period i visoke temperature, navodnjavanje iz kanalske mreže je stabilno.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.