Svetski dan deteta: Inicijative za srećnije i bezbednije detinjstvo kod nas

SRBIJA – Danas se obeležava Svetski dan deteta, simbolišući usvajanje Konvencije o pravima deteta, najratifikovanijeg dokumenta o ljudskim pravima u istoriji. Ovaj dan slavi postignuti napredak u zaštiti prava dece, dok države širom sveta poziva da ispune svoja obećanja data ratifikacijom Konvencije, potvrđujući posvećenost da nijedno dete ne ostane nezaštićeno.

Od 25. oktobra ove godine, Srbija je postala 17. zemlja u svetu koja aktivno koristi napredan sistem Amber Alert, lokalno nazvan “Pronađi me”. Ovaj inovativni sistem, čija primena je usvojena u julu mesecu od strane Skupštine Srbije, predstavlja ključni korak u unapređenju saradnje između policije i drugih državnih službi kako bi se što brže locirala nestala deca.

Foto: Mup Srbija

Tokom ove godine, u Srbiji je isplaćena jednokratne pomoć države od 10.000 dinara za decu do 16 godina. Ovom pomoći za decu blagovremeno je omogućeno ono što je roditeljima, ali i samoj deci bilo potrebno s obzirom na to da je septembar mesec i početak školske godine. Prijava dece na pomoć države od 10.000 dinara trajala je od 20. avgusta do 20. septembra i obavljala se elektronski na adresi idp.trezor.gov.rs.

Krajem aprila ove godine, formiran je prvi “Dečiji savet” kao deo pokrajinskog ombudsmana u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini. Njegova svrha je da obaveštava ombudsmana o povredama dečijih prava i da aktivno učestvuje u prevenciji nasilja i podizanju svesti o ljudskim pravima. Na ovaj način je realizovano veoma značajno dečije pravo iz Konvencije UN o pravima deteta a to je dečija participacija odnosno njihovo pravo da učestvuju u donošenju odluka koje se njih tiču.

Foto: ombudsmanapv.org

Pokrajinska vlada je takođe tokom ove godine odobrila projekat za izgradnju novog kompleksa Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, poznate kao Dečje bolnice. Ovaj ambiciozni plan obuhvata izgradnju potpuno novog objekta, kao i rekonstrukciju postojećeg. Pokrajinska vlada je finansirala projektno-tehničku dokumentaciju.

Foto: Pokrajinska vlada

Cilj projekta je stvaranje modernog zdravstvenog centra koji će pružati usluge lečenja dece i omladine u unapređenim uslovima. Izgradnjom novog kompleksa i rekonstrukcijom postojećeg objekta, planirano je povećanje kapaciteta sa trenutnih 16.000 kvadratnih metara na oko 57.000 kvadrata. Očekuje se da će ova inicijativa poboljšati kvalitet medicinske nege i stvoriti bolje uslove za lečenje dece.

Pokrajinska vlada planira da zajedno s Vladom Srbije u narednoj godini obezbedi finansijska sredstva od najmanje 8,5 do 9 milijardi dinara. Ova sredstva će omogućiti početak izgradnje i nabavku opreme, sa ciljem da kompleks Dečje bolnice bude operativan do 2025. Ovaj projekat ne samo da duguje prema roditeljima i deci koja su već lečena u Institutu, već predstavlja i obavezu prema budućim generacijama koje će koristiti usluge ove modernizovane zdravstvene ustanove.

Pokrajinska vlada tradicionalno svake godine ugošćava decu sa Kosova i Metohije u okviru višednevnih poseta Autonomnoj Pokrajini Vojvodini. Ova praksa omogućava mladima da posete Novi Sad i druge gradove u Vojvodini, upoznajući se s kulturno-istorijskim institucijama i bogatom tradicijom srpskog narodai podstičući poštovanje drugih naroda i nacija.

Deca iz sela Zupče, opštine Zubin Potok su tokom posete izrazila potrebu za poboljšanjem uslova u svojoj školi, a Pokrajinska vlada je pomogla nabavku kotla za grejanje i izgradnju sportske hale, korisne i za druge meštane. Takođe, Pokrajinska vlada je obezbedila školski pribor za mališane s Kosova i Metohije. Ovi susreti potvrđuju važnost podrške i gostoprimstva prema deci s KiM, pružajući im priliku za edukaciju, kulturološko upoznavanje i obezbeđivanje osnovnih školskih potreba.

Foto: Pokrajinska vlada

Pokrajinska vlada i Naftna industrija Srbije zajednički su investirale 12 miliona dinara u sanaciju i adaptaciju dvadeset kupatila u deset objekata Ustanove “Dečje selo Dr Milorad Pavlović” u Sremskoj Kamenici. Pokrajinska vlada, putem Sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, izdvojila je osam miliona dinara, dok je preostali deo sredstava obezbedila kompanija NIS. Ovaj projekat ima za cilj poboljšanje uslova boravka dece i mladih bez roditeljskog staranja u ovim ustanovama.

Na drugom ovogodišnjem konkursu Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, sa ukupno 469 miliona dinara, podržana su 122 projekta za ustanove socijalne zaštite koje će realizovati 27 ustanova za smeštaj korisnika čiji je osnivač Pokrajinska vlada – od kojih izdvajamo ustanove za decu i omladinu i Centar za socijalni rad Novi Kneževac sa domskim odeljenjem.

Resorni sekretarijat je ove godine odobrio devet projekata sporske infrastrukture u vrednosti od gotovo 148,5 miliona dinara, od kojih su sedam već uspešno završena. Fokus ovih investicija bio je na rekonstrukciji sportskih terena u školama, a još dva projekta su trenutno u toku, s potpisanim ugovorima.

Ova investicija ima dvostruki cilj, omogućava deci da se bave sportom od najranijeg uzrasta, čime se podstiču zdrave životne navike, dok istovremeno stvara osnovne uslove za razvoj sportskih aktivnosti. Ovo jasno pokazuje posvećenost podršci fizičkom zdravlju i dobrobiti dece kroz sportske aktivnosti i ujedno predstavlja istorijski nivo ulaganja u sportsku infrastrukturu u poslednjih jedanaest godina.

Ovo je prilika da se osvrnemo i na aktivnosti koje Grad Novi Sad sprovodi u cilju poboljšanja odrastanja i sazrevanja dece i mladih. Grad Novi Sad kontinuirano ulaže u poboljšanje kvaliteta života dece i mladih građana. U poslednjih 10 godina, na teritoriji Novog Sada izgrađeno je 158 novih terena: 69 dečjih igrališta, 46 teretana na otvorenom, 15 Street Workout terena, 3 fitnes terena za mlade i 25 sportskih terena. Ukupna vrednost ovog projekta iznosi impresivnih 4.309.545 evra.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: