Srbija jedna od 17 država u svetu koja ima Amber Alert Sistem

SRBIJA – Srbija je 17. – ta država u svetu koja koristi sistem Amber alert koji će se kod nas zvati “Pronađi me”. Ovaj razvijeni sistem, koji obuhvata saradnju policije i drugih državnih službi u što bržem pronalaženju nestale dece, usvojen je od strane Skupštine Srbije u julu mesecu ove godine. 

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, prisustvovao je prezentaciji i puštanju u rad sistema “Pronađi me,” koja je u Srbiji razvijena i biće promovisana uz podršku Fondacije “Tijana Jurić,” ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila i Ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića. “Pronađi me” predstavlja važan korak u jačanju bezbednosti dece i hitnom reagovanju u slučaju nestanka maloletnih osoba.

 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ovaj sistem je prvi put razvijen u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine i nosi ime “Amber” kao skraćenica za “America’s Missing: Broadcast Emergency Response.” Ova inicijativa je nazvana po devetogodišnjoj devojčici po imenu Amber Hagerman, koja je bila kidnapovana i kasnije tragično ubijena u Arlingtonu, Teksasu iste godine.

Sistem funkcioniše tako da kada se prijavi nestanak neke osobe, policija vrši procenu i utvrđuje određene kriterijume koji bi omogućili pokretanje obaveštenja. Nakon toga, proces se odvija kroz nekoliko faza.

Prva faza obuhvata obaveštavanje javnosti putem medija, gde se redovni program prekida u prvih osam sati na 30 minuta kako bi se prikazala fotografija nestale osobe, zajedno sa osnovnim informacijama kao što su mesto poslednjeg viđenja. Ovo je korisno kako bi se građanima olakšalo da prepoznaju osobu i znaju gde je poslednji put viđena.

Pored medija, mobilni operateri takođe igraju ključnu ulogu u ovom sistemu. Oni šalju slične poruke svojim korisnicima koje sadrže fotografiju i osnovne informacije o nestaloj osobi, zajedno sa linkom ka sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova. Ova obaveštenja se takođe emituju putem “Puteva Srbije,” aerodroma Nikola Tesla, autobuskih i železničkih stanica.

U drugoj fazi, dodatni akteri se uključuju kako bi se informacije o nestaloj osobi što brže proširile. To uključuje tržne centre, pumpe, banke, društvene mreže i druge kanale.

Važno je napomenuti da postoji zabrinutost među nekim članovima javnosti u vezi sa potencijalnom zloupotrebom ličnih podataka. Međutim, sistem će biti nadgledan i upravljan od strane Ministarstva unutrašnjih poslova, što znači da nijedna organizacija ili pojedinac neće imati pristup ovim podacima kako bi sprečili potencijalnu zloupotrebu.

Amber Alert sistem predstavlja mehanizam koji zvanično funkcioniše u SAD, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu i od danas u Srbiji. Iskustva drugih zemalja u kojima je Amber Alert sistem već implementiran ukazuju na njegovu efikasnost u brzom pronalaženju nestale dece. Pravilno funkcionisanje ovog sistema zahteva saradnju celog društva kako bi se što brže reagovalo i pružila pomoć u kritičnim trenucima kada je bezbednost dece ugrožena.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.