logo transparend vojvodina uzivo

Subotica: Svetski dan borbe protiv raka

Svetski dan borbe protiv raka-ljubicasta traka
SUBOTICA – Svetska zdravstvena organizacija sa Međunarodnim udruženjem za borbu protiv raka svakog 4. februara obeležava Svetski dan borbe protiv raka.

Ove godine u toku je nova trogodišnja kampanja u cilju smanjenja nejednakosti u pristupu preventivnim uslugama, dijagnostici, lečenju i nezi obolelih od raka, navode iz Zavoda za javno zdravlje Subotica.

Prema poslednjim procenama Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje raka, obolevanje od malignih bolesti u svetu je poraslo na 19,3 miliona ljudi i registrovano je 9,9 miliona smrtnih slučajeva od svih lokalizacija malignih tumora u 2020. godini. Tokom života, jedan od pet muškaraca i jedna od šest žena će oboleti od raka, a jedan od osam muškaraca i jedna od jedanaest žena će umreti od nekog oblika maligne bolesti. Povećano opterećenje rakom je posledica nekoliko faktora, od kojih su najznačajniji ukupan porast stanovništva i produženo očekivano trajanje života, ali i promena učestalosti određenih faktora rizika raka povezanih sa socijalnim i ekonomskim razvojem.

Prema rečima nadležnih u subotičkom Zavodu za javno zdravlje, rak pluća, rak dojke i rak debelog creva su vodeće lokalizacije raka u obolevanju i u umiranju stanovništva. Ove tri lokalizacije raka zajedno čine jednu trećinu novoobolelih i umrlih osoba od raka u svetu.

Vodeći uzroci oboljevanja i umiranja od raka u Srbiji gotovo su identični vodećim uzrocima oboljevanja i smrtnosti od malignih tumora u većini zemalja u razvoju. Muški deo stanovništva u našoj zemlji najčešće oboljeva od raka pluća, kolona i rektuma (debelo i završno crevo) i prostate. U ženskom delu stanovništva maligni proces je najčešće lokalizovan na dojci, plućima, kolonu i rektumu, kao i na grliću materice.

Prevencija malignih bolesti ima ogroman javnozdravstveni potencijal i predstavlja najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti. Približno na dve trećine faktora rizika koji su odgovorni za nastanak raka moguće je uticati, menjati ih ili ih potpuno isključiti.

Ukoliko do bolesti ipak dođe, njen je ishod moguće poboljšati ranim otkrivanjem, odgovarajućim lečenjem i rehabilitacijom uz odgovarajuće palijativno zbrinjavanje. U Srbiji su doneti nacionalni programi za skrining raka grlića materice, raka dojke i kolorektalnog raka, koji će u narednom periodu značajno smanjiti obolevanje i umiranje od navedenih lokalizacija malignih tumora.

 

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.