logo transparend vojvodina uzivo

Subotica: Ambrozija u crvenoj zoni – cvetanje u punom jeku

ambrozija
SUBOTICA – Poslednji podaci o merenju polena u vazduhu od 20. avgusta, pokazuju da je ambrozija ušla u crvenu zonu.

Sezona cvetanja ambrozije je u punom jeku, što potvrđuje i poslednji aeropalinološki izveštaj Zavoda za javno zdravlje Subotica. U vazduhu je izmerena visoka koncentracija polena ove alergene biljne vrste – više od 400 polenovih zrna u  kubnom metru, a visoke koncentracije očekuju se i u narednih nekoliko nedelja.

„Iz dana u dan merimo sve više koncentracije, tako da smo u nedelju zabeležili preko 400 polenovih zrna u kubnom metru vazduha, što spada u visoke koncentracije, a pored ambrozije cveta još nekih sedam biljnih vrsta. Sa jakim alergenim svojstvima je pelin, čiji polen u vazduhu nalazimo u niskim koncentracijama, a ostale vrste su sa slabim ili umerenim alergenim svojstvima“ – pojašnjava biolog u Zavodu za javno zdravlje Subotica, Tatjana Škorić.

Iako visoka, koncentracija koja je sada izmerena skoro da je zanemarljiva u poređenju sa vrednošću od pre desetak godina, kada je zabeleženo i po 2.000 polenovih zrna, ali za ljude koji su alergični predah neće nastupiti još neko vreme.

„S obzirom da se nekada prva polenova zrna javljaju u junu, a poslednja krajem oktobra ili u novembru, u tom dugom vremenskom periodu postoji glavna sezona cvetanja, a to je baš sada. Možemo smatrati da je od polovine avgusta, pa do druge polovine septembra neki najteži period za ljude koji su osetljivi, to su najpovoljniji uslovi za emisiju polena ambrozije, emituju u visokim koncentracijama i iz dana u dan su sve više i više.“

Iako košenje može da pomogne, koncentraciju polena ambrozije najbolje mogu da smanje klimatski faktori, napominje sagovornica i podseća da su prošle godine izmerili najnižu maksimalnu dnevnu koncentraciju od kada se rade merenja.

„Jedino što može malo da smanji koncentraciju polena u vazduhu su lokalne vremenske prilike, prošle godine smo imali situaciju da se zaređalo dosta suvih dana sa visokim temperaturama, a ambrozija je biljka koja se sa takvim ekstremima bori tako što smanjuje emisiju polena, tako da nismo merili visoke koncentracije. Isto tako do smanjenja koncentracije polena u vazduhu dovode i padavine, niske temperature i veoma visoka vlažnost vazduha.“

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.