logo transparend vojvodina uzivo

Subotica: Danas besplatno i poverljivo testiranje na HIV

hiv-doktor
SUBOTICA – Danas će od 19 do 22 časa biti organizovano besplatno, dobrovoljno, poverljivo i anonimno savetovanje i testiranje na HIV u savetovalištu Centra pozitivne prevencije UG Stav+, u poslovnom prostoru ispod tribina Malog stadiona, dok će u subotu od 11 do 14 časova mobilna medicinska jedinica biti postavljena na Trgu slobode, gde će se takođe raditi testiranje.

Po najnovijim podacima Svetske zdravstvene organizacije tokom 2022. godine HIV-om je inficirano 1,3 miliona ljudi širom sveta, dok je 630.000 umrlo od posledica tog virusa.

U Severnobačkom okrugu od početka 2023. godine otkriveno je dva nova slučaja. To su podaci kojima ove godine dočekujemo Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a, 1. decembar.

Stručnjaci smatraju da je moguće zaustaviti širenje ovog virusa, jer se broj novozaraženih i umrlih smanjuje iz godine u godinu, ali smo još daleko od cilja.

„To možemo ostvariti samo ako ostvarimo zacrtani cilj „95-95-95“. Što znači da bi na globalnom svetskom nivou trebalo 95 odsto pozitivnih da znaju da su pozitivnih, od njih 95 odsto da prima odgovarajuću terapiju, a 95 odsto onih što primaju terapiju da imaju tako dobar efekat tih lekova da oni praktično više ne budu infektivni. Trenutno ovih „95-95-95“ iznose 86-76-71“ – kaže dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje.

Najbitnije je testiranje, koje je potpuno anonimno, međutim, mnogi se i dan danas plaše predrasuda – tvrdi Vladimir Antić, ispred Unije organizacija Srbije, koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om.

„Mi svakako treba da radimo na smanjenju stigmatizacije prema osobama koje žive sa HIV-om i AIDS-om, jer to je jedan od glavnih razloga zašto mnogi od njih ne žele javno da iznose da su HIV pozitivni, da piju terapiju pred drugima, i da ne budu socijalno izolovani, i da ih ne bi napustili prijatelji, partner, rodbina.“

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.