Srđan Graovac: Zašto su novi pregovori osuđeni na propast

Pre samo nekoliko nedelja situacija u južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji bila je na ivici oružanog sukoba.
Foto: Gradske info

U poslednjem trenutku, a pod pritiskom iz SAD-a, premijer privremenih kosmetskih institucija Aljbin Kurti odložio je nasilnu primenu odluka o „tablicama i dokumentima“ na severu Kosova i Metohije za 1. septembar.
U međuvremenu EU je odlučila da u Briselu organizuje razgovore Srpskog predsednika Aleksandra Vučića i Kurtija kako bi se razrešila ova kriza i kako bi se početkom septembra izbegla nova eskalacija. Time se otvara pitanje, šta se može očekivati od tih razgovora i može li se postići neki dogovor Beograda i Prištine?

Nažalost, deluje da je bilo kakav dogovor sa Kurtijem, uz svu dobru volju Beograda, nemoguć. Razlozoga za pesimizam ima više i svi proizilaze iz jedne ključne činjenice, a to je da Kurti suštinski ne želi dogovor sa Beogradom, već potpunu propast pregovaračkog procesa.

Uostalom Kurti je i pre dolaska na vlast tvrdio da Albanci nemaju koristi od pregovora sa Beogradom i da taj proces treba zaustaviti. Iako je, kada je preuzeo vlast, Kurti ipak odlučio da učestvuje u pregovorima sa srpskom stranom to je uradio kako bi zadovoljio svoje zapadne mentore. Dok je istovremeno tokom dijaloga svaku šansu za bilo kakav dogovor sistematski sabotirao i time je obesmislio ceo pregovarački proces.

Samim tim, moramo se zapitati zašto bi se Kurti drugačije ponašao u narednom periodu? Pogotovo kada postaje sve jasnije da se njegova većina u kosmetskom parlamentu kruni i da bi se uskoro moglo ići na nove izbore u Južnoj srpskoj pokrajini.
Kurti zna da je veliku podršku svojih sunarodnika, na poslednjim parlamentarnim izborima, dobio upravo zbog obećanja da će zauzeti oštar stav prema Beogradu, a ne zbog toga što je najavljivao sporazum.

Takođe, Kurti je svestan da ništa značajnije nije uradio na planu borbe protiv kriminala i korupcije, dok je ekonomsku situaciju na Kosmetu doveo pred stanje potpunog kolapsa. Samim tim, njemu je od životnog značaja da fokus albanske javnosti sa ekonomije i kvaliteta života prebaci na nacionalno pitanje i sukob sa Beogradom.

Postizanje dogovora sa Beogradom, u ovom trenutku, bilo bi isključivo na štetu Kurtijevih političkih interesa i zato je nelogično za očekivati da se on odluči za iskorak ka dogovoru. Zato smo suštinski, u ovom trenutku, bliže eskalaciji sukoba nego kompromisu.
Ukoliko bi se pak desilo „čudo“ i ukoliko bi pod snažnim pritiskom Zapada došlo do nekog dogovora Beograda i Prištine, kojim bi se razrešilo pitanje registarskih tablica, bilo bi to samo privremeno rešenje.

Zbog svih navedenih razloga koji navode Kurtija na „podgrevanje“ sukoba sa Beogradom, premijer privremenih institucija na KiM bi ubrzo pronašao neki novi razlog za eskalaciju.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.