Roditelji dece iz odeljenja VII/2 traže suspenziju školskog psihologa, pedagoga i direktorke „Ribnikara“

BEOGRAD – Roditelji učenika iz odeljenja VII/2 Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“, koje je pretrpelo najveće posledice tragične pucnjave, uputili su dopis Ministarstvu prosvete u kojem zahtevaju hitnu suspenziju direktorke ove škole, školskog psihologa i pedagoga.

Roditelji učenika su u dopisu, u koji je agencija Tanjug imala uvid, naveli da zahtevaju „hitnu i bez daljeg odlaganja suspenziju“ direktorke Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ do okončanja istrage i utvrđivanje njene lične odgovornosti za nastali tragični događaj i kasnije postupanje prema učenicima i roditeljima.

Zahtevaju i hitnu suspenziju školskog psihologa i školskog pedagoga, do okončanja istrage i utvrđivanje njihovo lične odgovornosti za nastali tragični događaj.

Roditelji su ponovili i ranije iznete zahteve – da se u potpunosti i do kraja izvrši rekonstrukcija tragičnog događaja i status istrage povodom toga i o tome obaveste zainteresovane strane u skladu sa zakonom, odgovor na pitanje šta će biti sa ubicom i u kom su statusu njegovi roditelji, kao i odgovor na pitanje šta će se i kako, osim obezbeđenja sredstava, konkretno preduzeti povodom predloženog renoviranja prostorija škole.

Ponavljaju i zahtev da se utvrdi šta je konkretno preduzeto ili šta će biti preduzeto povodom zahteva za utvrđivanje odgovornosti ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima dece iz odeljenja, a koji je obišao ceo svet, kao i fotografije roditelja i dece, te da se, zbog takvog postupka, odgovorni sankcionišu u skladu sa zakonom.

Zatražili i „određivanje jednog ili manje grupe lica od strane nadležnih organa za neposrednu komunikaciju i koordinaciju aktivnosti sa roditeljima odeljenja VII/2 zbog svojih specifičnosti“.

Takođe zahtevaju izradu i usvajanje posebnog nastavnog plana i programa završetka sedmog i pohađanja osmog razreda za odeljenje VII/2, uključujući i polaganje male mature.

Roditelji u dopisu Ministarstvu prosvete traže i formiranje zdravstvene dokumentacije učenika i roditelja koji se nalaze na psihoterapiji, a po posebnom zahtevu svakog od roditelja.

„Na koji god način da se reguliše integracija preživelih učenika, mi, roditelji i deca odeljenja VII/2, zahtevamo da se svi preživeli učenici našeg odeljenja intaktno vrate u svom sastavu, bez obzira na to koliko bude učenika i bez popunjavanja učenicima iz drugih odeljenja“, navedeno je u dopisu.

Roditelji se ogradili od javnog istupanja predsednika Saveta roditelja
Roditelji traže i preduzimanje mera na otkrivanju, eventualnom krivičnom gonjenju i suđenju počiniocima koji putem društvenih mreža upućuju pretnje deci, radi suzbijanja i dalje prevencije ovakvog vida delovanja.

Roditelji su se ogradili od javnog istupanja i drugog delovanja predsednika Saveta roditelja škole. Ocenjuju neodgovornim njegovo javno nastupanje u sredstvima javnog informisanja bez odobrenja Saveta roditelja i saglasnosti roditelja odeljenja VII/2.

U dopisu su naveli da su prisiljeni da ukažu na velike propuste i nekooperativnost Uprave škole, a pre svega direktorke, a delom i predsednika Saveta roditelja.

Žale se na, kako kažu, otovono konstantno izbegavanje da se roditelji odeljenja VII/2 neposredno blagovremeno i tačno informišu šta škola i nadležni organi preduzimaju po ovim i drugim pitanjima. Ističu da se te informacije dobijaju iz medija.

Roditelji tvrde i da direktorka škola izbegava pisanu komunikaciju sa njima, iako su, kako tvrde, postavljali elektronskom poštom određena pitanja i predloge.

Navode i da se propusti Uprave škole ogledaju i u nepostojanje jasnog plana i programa rada sa učenicima i roditeljima, bar u vremenskom periodu od narednih dva do tri dana, ali i na nedeljnom nivou.

Predsednik Saveta roditelja Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ Igor Đorđević rekao je ranije za RTS da je na sastanku u Vladi Srbije obećano da će svi zahtevi koje su roditelji izneli biti ispunjeni.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.