logo transparend vojvodina uzivo

Prevara od dva evra zavladala mrežama: Evo kako je prepoznati

Modus operandi kojim se provodi prevara od dva evra u suštini je vrlo jednostavan.

Prevaranti, naime, najpre stvaraju lažne stranice na društvenim mrežama vrlo slične zvaničnim stranicama poznatih i etabliranih lanaca potrošačke elektronike.

Poslednjih tjedana čini se da je na Facebooku i Instagramu zavladala takozvana prevara od dva eura, koja se odnosi na to da se korisnicima nudi kupovina elektronskih proizvoda za samo dva evra, prenosi Večernji list.

Da ne biste naseli, morate obratiti pažnju na neke detalje koji nedvosmisleno razlikuju autentične oglase od lažnih.

Modus operandi kojim se provodi prevara od dva evra konceptualno je vrlo jednostavan, piše Geopop, a prenosi Večernji. Prevaranti, naime, najpre stvaraju lažne stranice na društvenim mrežama vrlo slične zvaničnim stranicama poznatih i etabliranih lanaca potrošačke elektronike.

Potom korisnicima nude “neverovatne” ponude, koje se obično sastoje od kupovine proizvoda nominalne vrednosti od nekoliko stotina evra, znatno sniženih i dostupnih za samo dva evra.

Naravno, ako korisnik “zagrize” i klikne link koji ga odvede na unos podatke o plaćanju, ili bilo kakvih ličnih podataka, prevara je zapravo postigla svoj cilj – izvući novac od nesretne žrtve i/ili ukrasti podatke koji se onda mogu preprodati na Dark Webu.

Kako prepoznati prevaru

Objava ima senzacionalistički ton: ako primijetite veliki broj uskličnika u tekstu objave i preteranu upotrebu senzacionalističkih izraza, kao što su “veliki popusti”, “iskoristite zadnji proizvod” i drugo, velika je verovatnoća da je oglas lažan.

Objava sadrži sintaksičke ili gramatičke greške: ponekad bi prevaranti mogli stvoriti poruku na jednom jeziku (na primer engleskom) i prevesti je na mnoge druge bez obraćanja pažnje na moguće greške koje često rade online prevodioci.

Stranica ili nalog nisu verifikovani: “plava kvačica” na Facebook stranici firme ili Instagram računu služi kao potvrda zajednici da se radi o verifikovanom nalogu. U nedostatku ovog malog (ali značajnog) detalja praktički je sigurno da imate posla s lažnim računom.

Reklamirani proizvodi sniženi su bez valjanog razloga: budući da nikome nije isplativo da poklanja proizvode, ako je ponuda predobra da bi bila istinita – verovatno i nije.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.