Porodična avantura: Najbolja izletišta za decu u Vojvodini (Drugi deo)

VOJVODINA – Naša prostrana ravnica prepuna je prelepih pejzaža koji kriju raznovrsne atrakcije. Ovog puta, izdvojićemo autentična mesta koja su idealna za porodične avanture sa decom, jer pružaju mnoštvo mogućnosti za zabavu, igru i edukaciju. 

Salaš „Tatić“ – Turija

Foto: Gradske info

Na samo 37 kilometara od Novog Sada, u srcu Bačke nalazi se salaš porodice Tatić, koji čuva bogatu tradiciju interesantnog seoceta Turija. Shodno modernom vremenu, domaćini salaša su prilagodili ovo mestašće trendovima, ali ujedno sačuvali i tradicionalan duh kako bi ovaj salaš sačuvao jedinstvenu i autentičnu salašarsku priču.

Foto: Gradske info

Na ovom mestu nalazi se ribnjak, restoran, vinograd i voćnjak koji pružaju posetiocima jedinstveno iskustvo koje spaja prirodu, gastronomiju i druge različite aktivnosti. Na radost svih roditelja, tu je i prostrano dvorište sa igralištima za decu, kao i mini farma na kojoj su smeštene – ovce, živine, jaganjci, prasici i poniji.

Salaš „Katai“ Mali Iđoš

Salaš „Katai“ u Mali Iđošu je postao omiljeno mesto za porodične izlete, posebno zbog dece jer imaju priliku da uživaju u prirodi i domaćim životinjama, ali i u drugim raznim aktivnostima namenjenim isključivo deci.

Jedna od glavnih delatnosti ovog mesta su škole u prirodi, kao i jednodnevne i višednevne ekskurzije za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

Pored toga, na salašu možete okusiti jela tradicionalne seoske kuhinje, dok su tu i razne aktivnosti poput pešačkih tura, pecanja, kupanja na obali veštačkog jezera, skupljanja biljaka, vožnja traktorom…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Salaš Kátai Tanya (@kataifarm)

Fruška gora

Foto: Vojvodina uživo

Ukoliko želite da svoju porodičnu avanturu provedete u prirodi, Fruška gora je odličan izbor. Popularna pešačka staza Popovica pogodna je i za decu, a šetajući osetićete pravu moć prirode.

Pored toga, u blizini nalaze se najpoznatija izletišta, Iriški venac, Brankovac, Zmajevac i Stražilovo, koja su idealna za porodični piknik!

Specijalni rezervat prirode „Deliblatska peščara“

Foto: Vojvodina uživo

Deliblatska peščara proglašen je Specijalnim rezervatom prirode 1977. godine. Dok je, 1989. godine, proglašen i za Međunarodno značajno stanište ptica (IBA).

Među njenim retkostima ističu se vrste sa stepskih staništa: pustinjski mravi, mravlji lav, banatski soko, orao krstaš, stepski skočimiš, tekunica, slepo kuče, stepski tvor i druge vrste.

Pored njih, Deliblatska peščara je stanište drugih ptica i insekata, dok stalno prisustvo vukova, jelena, srna i divljih svinja dodatno doprinosi bogatstvu faune ovog stepskog područja.

Osim bogate prirode, svi posetioci Deliblatske peščare mogu da uživaju u različitim naučno-rekreativnim sadržajima i izletištima. Edukativni centar “Čardak” i izletište “Devojački bunar”, su odlična početna stanica za posetioce, a prilagođena su i deci.

Specijalni rezervat prirode „Carska bara“ – Zrenjanin

Foto: Vojvodina uživo

Carska bara je turistička destinacija koja ima ogroman potencijal, dok ovaj prostor ispunjavaju bare i meandri Starog Begeja. Nedavno je Grad Zrenjanin finansirao nabavku bicikala prilagođenih vožnji u prirodi, pri čemu su nabavljeni i električni bicikli, namenjeni starijim posetiocima, kao i pet kanua za rentiranje i samostalnu vožnju posetilaca po Starom Begeju, ali i dva nova vanbrodska motora marke Yamaha, koje će posetioci moći da iznajme.

Pored toga, iz sredstava koja je obezbedio Pokrajinski Sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, do sada je kupljen novi čamac za prevoz do 12 putnika, čime se povećavaju kapaciteti za prevoz turista, dvoosovinska prikolica i autoprikolica za čamce tzv. lafet za dežurni čamac.

Zbog svojih raznolikosti, Carska bara predstavlja idealno mesto za porodičnu avanturu.

Posetom ovih mesta, koje krasi spoj prirode i zabave, zagarantovano ćete stvoriti nezaboravne uspomene sa svojim najbližima.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.