Čuvajmo šume svaki dan (VIDEO)

VOJVODINA – Danas se obeležava Svetski dan šuma, početak proleća i buđenja prirode i vegetacije. Obeležava se od 1971. godine širom planete sa ciljem promovisanja svesti o značaju i vrednosti šumskih ekosistema. 

Ekipa portala Vojvodina uživo posetila je nacionalni park „Fruška gora“ i razgovarala sa Draganom Vidovićem, koji je pričao o značaju očuvanja šuma:

 

Šumе i šumsko zеmljištе zauzimaju procеntualno najvеćе površinе u Srеmu (33,81%), Banatu (33,37%) i Bačkoj (32,81%). Ukoliko sе analizira rasporеd šuma po opštinama dolazi sе do zaključka da 13 opština u Vojvodini ima šumovitost do 1%, 10 opština od 1-2%, 5 opština od 2-5%, 7 opština od 5-10%, 6 opština od 10-15% i 5 opština prеko 15%.

Kada je u pitanju seča šuma, naš sagovornik ističe da šumsko drveće kao i svaki živi organizam ima svoj vek trajanja i dodaje da je seča šuma neophodna, kako bi se oslobodio prostor za novo drveće koje će krasiti našu prirodu.

Foto: Vojvodina uživo

Šume Nacionalnog parka Fruška gora čine jednu od njegovih osnovnih prirodnih vrednosti.

Na ovom prostoru svoj dom pronašlo je preko 1500 biljnih vrsta, 150 vrsta mahovina, više od 1500 vrsta gljiva i oko 200 vrsta ptica. Takođe, više od 50 vrsta sisara živi u šumama Fruške gore.

Pravilnim negovanjem ovog dragocenog prirodnog resursa, čuvamo našu životnu sredinu, privredu i društvo.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.