Porodična avantura: Najbolja izletišta za decu u Vojvodini (Prvi deo)

VOJVODINA – Naša prostrana ravnica prepuna je prelepih pejzaža koji kriju raznovrsne atrakcije. Ovog puta, izdvojićemo izletišta koja su idealna za porodične avanture sa decom, jer pružaju mnoštvo mogućnosti za zabavu, igru i edukaciju. 

Palić – Zoološki vrt

Foto: Vojvodina uživo

Nekada davno, u zoološkom vrtu na Paliću nalazile su samo tri životinje: medved, papagaj i majmun. Dok danas on raspolaže sa više od 150 životinjskih vrsta koje su smeštene u pedesetak volijera i objekata. Takođe, u Prihvatilištu za životinje nalazi se preko 800 jedinki.

Činjenica je da je najvažnija uloga Zooloških vrtova obrazovanje, dok je „Zoološki vrt Palić“ jedan od začetnika zoopedagogije u Srbiji.

Svoj program obrazovanja počeo je razvijati još 1980-tih godina, a danas se na ovom mestu održavaju različite edukacije za decu tokom cele godine.

Pored toga, „Zoo Palić“ pruža dečici nezaboravno iskustvo, jer pored edukacija o životinjama, ona mogu uživati na dečijim igralištima koja raspolažu metalnim penjalicama, ljuljaškama, klackalicama, vrteškama, a tu su i tereni na otvorenom.

Park prirode i jezero Ludaš

Foto: Vojvodina uživo

Jedan od najposećenijih lokaliteta u Vojvodini predstavlja Specijalni rezervat prirode „Ludaško jezero“.

Turistička ponuda rezervata usklađena je statusom rezervata, pa posetioci mogu uživati u beskonačnoj lepoti koja ga okružuje. Osim što se veći deo može obići i biciklom, na radost svih roditelja, ovo nestvarno mesto je u potpunosti prilagođeno deci.

Tu se nalaze mnogobrojne igraonice i drugi sadržaji za igranje, dok je za male istraživače napravljena i osmatračnica sa edukativnim panoima.

Turistički kompleks „Zobnatica“ – Bačka Topola

Foto: Wikimedia.Commons/Ванилица

Ovaj turistički kompleks predstavlja centar konjarstva i konjičkog sporta, a nalazi se 25 kilometara južno od Subotice u opštini Bačka Topola.

O posebnosti ovog mesta govori 200-godišnja tradicija uzgajanja rasnih konja na svojoj ergeli.

U sklopu kompleksa, nalazi se i muzej Konjarstva u kom se čuvaju predmeti i dokumentacije koji svedoče o istoriji uzgoja konja i konjičkih sportova. Zbog svog raznovrsnog sadržaja, ovaj kompleks predstavlja idealno mesto i za decu, pružajući im priliku da jašu i hrane konje, čime razvijaju ljubav prema životinjama i prirodi.

Izletište „Skela“ kod Tamiša u Jabuci

Foto: Vojvodina uživo

Na desetak kilometara od Pančeva nalazi se izletište “Skela”, jedno od najbolje uređenih prostora pored reke Tamiš. Tokom proteklih par godina, ovo mesto je dobilo novo ruho, kako bi svi posetioci mogli da uživaju u njegovim čarima.

S obzirom da je prilaz reci u potpunosti uređen, ovo mesto predstavlja idealno mesto za porodični boravak. Tu se nalaze klupe, ekološko dečije igralište, teren za odbojku u pesku…

Odmaralište Crvenog krsta – Vršac

Foto: Vojvodina uživo

Na Vršačkom bregu, na prevlaci između Vršačke kule i Đakovog vrha, nalazi se odmaralište Crvenog krsta. Ovo mesto krasi izuzetna klima, priroda, sportski tereni, mesto za boravak i prenoćište i vrhunska kuhinja, tako da je u potpunosti prilagođeno i deci! Takođe, nedavno je u odmaralištu realizovana još jedna Letnja škola podmlatka Crvenog krsta za 50 dece uzrasta od 8 do 14 godina. Pored edukativnih radionica, deca su imala priliku da uživaju i u sportskim, kulturnim i zabavnim sadržajima.

Ove autentične destinacije pružaju dragocenu priliku porodicama da se dublje povežu sa prirodom, prošire horizonte znanja svoje dece i stvore trajne uspomene.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.