Po čemu je tako posebna bundevara?

SRBIJA – Kolač od bundeve poznatiji i kao „bundevara“, ima dugu tradiciju u srpskoj kuhinji. Priprema se već generacijama, a miris ove poslastice, teško je ne osetiti, pogotovo tokom jeseni kada sazreva ova čuvena biljka. 

Činjenica je da danas postoje mnoge varijacije jela od bundeve, ali neprikosnovena je upravo bundevara. Iako se ne zna kako i kada je nastao ovaj kolač, on predstavlja sastavni deo mnogih porodičnih okupljana, proslava i prazničnih obroka.

Može se praviti i od kupovnih kora, ali najlepši je kada se razvuku domaće kore. Prvenstveno se dobro očisti bundeva, pa se zatim krupno izrenda. Pored bundeve, glavni sastojci su šećer, vanilin šećer i cimet. Ljubitelji ovog kolača ga obično pripremaju na svoj način, od filovanja do savijanja. Neki ga prave kao pitu dok je neki uvijaju kao rolat, gde se potom peče u rerni ili „paorskoj peći“. Svakako, krajnji rezultat je uvek odličnog ukusa i izgleda! Posebnost bundevare leži u kombinaciji ukusa, tankih slojeva hrskave domaće kore za pitu i preciznog načina pečenja.

Inače, bundeva, tikva, ludaja ili misirača, kako se sve naziva u Vojvodini, obično varira između dva i osam kilograma, a postoje i sorte koje dostižu neverovatnu težinu!

U Kikindi se svake godine, krajem septembra ili početkom oktobra, održava višednevna manifestacija pod nazivom „Dani ludaje“. Ona obuhvata takmičenje u uzgoju najteže bundeve, kulturne izložbe, muzičke nastupe, pozorišne predstave, koncert na glavnom trgu, a najslađi deo manifestacije su specijaliteti od bundeve.

Foto: Vojvodina uživo

Prošle godine, ludaja Tibora Kokaia iz Mađarske je oborila rekod sa neverovatnih 716,5 kilograma.

Većina žitelja naše ravnice tvrdi da su specijaliteti od bundeve najlepši na svetu, dok je jedan od njih svoju ljubav prema ludaji pretvorio i u hobi.

Portal Vojvodina uživo je prošle godine posetio meštanina Mola, Miloša Ivanova, koji nam je otkrio sve o svom, na oko neobičnom hobiju.

„Recept za bilo koji uspeh je prvenstveno ljubav prema onom što radimo“, rekao je Miloš koji u svojoj bašti gaji preko 20 vrsta tikava.

Po svemu sudeći, bundeva je izuzetna biljka koja obogaćuje našu kulturnu i gastronomsku tradiciju. Njena raznolikost upotrebe, kako u dekorativne svrhe, tako i u pripremi ukusnih jela, čini je nezaobilaznom namirnicom mnogih!

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.