logo transparend vojvodina uzivo

,

Prave domaće tikve iz Mola (FOTO/VIDEO)

VOJVODINA – Malo, ušukano naselje Mol nalazi se u opštini Ada, u Severnobanatskom okrugu. Mol je rodno mesto pisca i slikara Novaka Radonića, a od spomenika kulture tu su Srpska pravoslavna crkva u Molu i Zavetni krst u Molu. 

Čini se da upravo ovakva mestašca kriju najlepše priče, zato je ekipa našeg portala Vojvodina uživo posetila meštanina Mola, Miloša Ivanova, koji nam je otkrio sve o svom, na oko neobičnom hobiju.

 

Već dugo godina, Miloš se bavi uzgojem kraljice jeseni. Bundeva ili tikva je namirnica bez koje jesenja trpeza nije potpuna, što nam je i sam Miloš potvrdio. Ako ste je barem jednom u životu probali u određenoj formi, sigurni smo da njen ukus i dalje pamtite.

 

Foto: Vojvodina uživo

Recept za bilo koji uspeh je prvenstveno ljubav prema onom što radimo, po svemu sudeći, Milošu toga ne fali. On provodi sate i sate u svojoj bašti kako bi njegove tikve bile savršene.

On trenutno ima oko 20 različitih vrsta tikava, a kako on kaže, svaka je priča za sebe. Samim tim, on uvek ima pune ruke posla, ali mu ne pada teško jer su one njegov odmor za dušu.

 

Foto: Vojvodina uživo

 

„U maju kreće sadnja, temperatura zemljišta mora biti preko 17 stepeni inače tikve neće uspeti. Ali zaista morate voleti to što radite, kako bi vam nešto uspelo. Evo na primer, ja sam ove godine sejao tikve tri puta, jer je bila sušna godina“, izjavio je Miloš.

Malo je onih u Molu koji nisu čuli za Miloša i njegove tikve, a upravo je to jedan od razloga zašto se svake godine održava i čuveni „Tikvendan“ u dvorištu domaćina.

„Ove godine je bio održan 6. po redu Tikvendan, taj dan posvećen je tikvama i na trpezi se tada mogu naći isključivo jela sa tikvama, mnoštvo slaniša i slatkiša. Ove godine je čak 70 ljudi posetilo Tikvendan, što me mnogo raduje“, izjavo je Miloš.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.