Ovo je superhrana za organizam

Miris cimeta uvek nas asocira na sve one ukusne poslastice i kolače, i nekada su neke stvari nezamislive bez ovog dodatka. A da li ste znali da se upravo cimet zbog brojnih lekovitih svojstava smatra i „superhranom“.

Korišćen hiljadama godina, cimet je jedan od najstarijih začina poznatih čoveku. Osim što se koristio u brojnim ritualima vračanja u mnogim kulturama, a posebno kod starih Egipćana, Kineza i antičkih Rimljana, drevni su narodi bili itekako svesni lekovitosti ovog začina.

Cimet se kroz vekove pokazao korisnim u lečenju brojnih zdravstvenih tegoba kao što su menstrualne tegobe, artritis, prehlada i probavne smetnje, a moderna je nauka tom popisu pridodala i druga korisna svojstva, poput blokiranja upala i rasta bakterija, te pomoć pri regulaciji šećera u krvi zbog čega se posebno preporučuje dijabetičarima.

Ovaj gotovo čarobni začin obiluje kalcijumom, gvožđem, manganom i vlaknima, a sadrži i vitamine C i K, magnezijum, selen i cink. Pripisuju mu se i antibakterijsko i antimikotičko djelovanje, a osim šećera u krvi, reguliše i nivo masti i holesterola.

Zato sledeći put kad napravite kafu, smoothie ili pak voćnu salatu, dodajte i prstohvat cimeta, vaš organizam će vam biti zahvalan.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.