Otkriveno: Šta najdugovečniji ljudi jedu za užinu?

Plave zone su mesta s najvećom koncentracijom stogodišnjaka koji su poznati po najzdravijim navikama.

Dok genetika najverovatnije igra ulogu u očekivanom životnom veku u tim regijama, istraživanja su otkrila da ne treba zanemariti ni kretanje, društvene odnose, nivo stresa i ishranu.

Najveći obrok u danu u plavim zonama je doručak, a najmanji večera. Postoji nekoliko namirnica koje najdugovječniji ljudi svakodnevno jedu, a pre ručka ili večere, posežu za zdravim grickalicama.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su uobičajena namirnica u većini zajednica u plavim zonama. Prema pisanju National Geographica, utvrđeno je da u Loma Lindi svakodnevno jedu orašaste plodove, imaju duži životni vek, nižu stopu holesterola, manje upala i niži krvni pritisak od onih koji ih ne jedu često.

American Journal of Lifestyle Medicine navodi da se ishrana u svih pet plavih zona bazira na biljkama, dok je meso samo za povremeno uživanje. Zbog toga stanovnici većinu svojih prehrambenih masti dobijaju iz hrane poput orašastih plodova i maslinovog ulja.

Papaja

Papaja je svakodnevna namirnica za stanovnike Nikoje u Kostariki i vrlo verovatno i jedna od najzdravijih koje konzumiraju. Papaja je bogata vitaminima C, E i A, a sadrži i papin za koji se zna da pomaže u smanjenju upale u telu.

Hleb od celog zrna pšenice

Najdugovečnijim ljudima na svetu zajedničko je da se klone belog hleba. Umesto toga, jedu hleb od celog zrna pšenice ili kiselog testa.

Avokado

Stanovnici Loma Linde se uglavnom hrane vegetarijanski. Avokado im je glavna namirnica. Prema članku iz National Geographica o plavim zonama, avokado je koristan u snižavanju holesterola i sadrži 30 odsto više kalorija od banana. Takođe je utvrđeno da avokado pomaže u kontroli težine i smanjuje rizik od gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

Banane

Osim papaje, stanovnici Nikoje na dnevnoj bazi jedu i banane, voće bogato kalijumom, vitaminom C i vlaknima. Konzumiranje dovoljno vlakana tokom dana ključni je deo zdrave ishrane. Vlakna mogu pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa, poboljšati zdravlje srca, pa čak i smanjiti rizik od nekih vrsta raka.

Crni pasulj

Crni pasulj deo je svakodnevne ishrane u Ikariji u Grčkoj, a utvrđeno je da ima svojstva delotvorna u prevenciji raka i dijabetesa, kao i da je koristan za zdravlje srca.

I stanovnici Nikoje u Kostariki svakodnevno jedu crni pasulj, često s rižinim i kukuruznim tortiljama.

Kafa

I kafa se ubraja među osnovne namirnice u najzdravijim zajednicama na svetu. Važno je kako se kafa pije. Stogodišnjaci je uglavnom piju crnu, bez šećera i mleka.

Čaj

Ako niste tip koji voli kafu ili želite da izbegnete preteran unos kofeina, čaj bi mogla biti odlična alternativa. U Okinavi u Japanu redovno se pije zeleni čaj u koji se dodaju jasmin i kurkuma.

Zeleni čaj može da pomogne da se smanji rizik od određenih karcinoma, upala u telu, pa čak i poboljša zdravlje mozga s vremenom. Dok je zeleni čaj jedan od najzdravijih izbora čaja, mnogi drugi crni i biljni čajevi takođe imaju mnogo zdravstvenih prednosti.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.