Nutricionisti otkrili: Da li treba kombinovati paradajz i krastavac u salati?

Ovo treba znati o najpopularnoj letnjoj salati.

Može li iko da zamisli leto bez salate u kojoj su glavne zvezde paradajz i krastavac?

Naravno da je to neko drugo godišnje doba i neki drugi geografski prostor.

Krastavac, paradajz, so i malo biljnog ulja, začini po ukusu – jednostavna, ukusna i veoma popularna salata već nekoliko godina izaziva brojne kontroverze.

Ruska nutricionistkinja Alena Paretsku objašnjava u čemu je tajna.- Skoro svi prave i jedu salatu od krastavaca i paradajza, ali postoje dokazi da se sve moguće prednosti povrća kada se pomešaju u jednoj salati mogu delimično neutralisati. Veruje se da zbog sastavnih komponenti ovog povrća njihova kombinacija izaziva procese fermentacije u želucu i crevima. A to može izazvati nadimanje, nadimanje i iritaciju digestivnog trakta – objašnjava nutricionistkinja.

Foto: Pexels

Paradajz sadrži veliku količinu askorbinske kiseline (vitamin C), a krastavci enzim askorbinazu, koji razgrađuje i neutrališe vitamine.

Osim toga, krastavci sadrže mnogo vode i vlakana, paradajz ima dosta kiselina, pa njihova zajednička apsorpcija opterećuje digestivni trakt. Kod ljudi sa osetljivim crevima ova salata može izazvati dijareju.

I još nešto! Krastavci, zbog svog sastava, formiraju alkalno okruženje, dok paradajz ima kiseli sastav. Kao rezultat, dolazi do reakcije neutralizacije sa smanjenjem aktivnosti onih korisnih jedinjenja koja se nalaze u obe vrste povrća.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.