Novosadsko „oko sokolovo“ kreće sa radom – kada ste u prekršaju i koje su kazne?

Novosadsko „oko sokolovo“ kreće sa radom – kada ste u prekršaju i koje su kazne?
NOVI SAD – Sistem „NS patrol“, poznato i kao „Oko sokolovo“, od prvog maja počeće da „piše“ kazne Novosađanima, a kako će funkcionisati, kada ste u prekršaju i koje su novčane kazne za prekršaje koje sistem beleži otkrivamo vam u daljem tekstu.

Najpre vredi pomenuti da se ovaj sistem u Novom Sadu zvanično zove „NS patrol“, a ne „Oko sokolovo“, iako su Novosađani već usvojili naziv sličnog sistema koji već funkcioniše u Beogradu. Osim naziva, postoji i još jedna razlika u odnosu na sistem u prestonici. Beogradsko „Oko sokolovo“ kontroliše samo saobraćajnice, a „NS patrol“ kontrolisaće i zelene površine, šetališta i biciklističke staze.

Ko će patrolirati gradom?

Ulicama Novog Sada kružiće pet vozila marke Dacia, model Sandero. Takođe, za gorepomenuto regulisanje šetališta i biciklističkih staza namenjeno je 10 posebno opremljenih bicikala kojima će upravljati komunalna milicija.

Sistem će funkcionisati na sledeći način:

Vozilo „NS patrol“ kruži određenim ulicama, ukoliko vas usnimi kako ste nepropisno parkirani, kaznu ne dobijate odmah, već vozilo pravi još jedan krug, pa ukoliko vas ponovo uoči u prekršaju, tada dobijate kaznu. Vaše registarske oznake softverski se šalju u MUP, gde se povezuju sa vlasnikom vozila, a kazna vlasniku pristiže na navedenu adresu prebivališta, kao kada vam kaznu napiše JKP „Parking servis“. U slučaju da „niste vozili vi“, dužni ste da u roku od osam dana dostavite dokaz o tome ko je upravljao vozilom za vreme prekršaja, kako bi to lice bilo kažnjeno, a ne vi kao vlasnik vozila.

Kako da znate da li ste u prekršaju – šta je zaustavljeno, a šta parkirano vozilo?

Ukoliko se zadržite više od tri minuta na istoj lokaciji, parkirani ste i samim tim podležete kazni ukoliko vas uoči „NS patrol“ vozilo. Takođe, popularna „sva četiri“ ne utiču na situaciju, tako da ćete kaznu dobiti uprkos signaliziranju da ste stali „na 5 minuta“.

Kakve su kazne?

Kazne za nepropisno parkiranje ostaju nepromenjene, bilo da ih izdaje radnik „Parking servisa“ ili softver „NS patrol“ vozila, pa će vas tako nepropisno parkiranje koštati 5.000 dinara. Vredi pomenuti i kaznu za skrivanje ili modifikaciju registarskih tablica tako da sistem ne može da prepozna vozilo, takav prekršaj biće kažnjavan sa 20.000 dinara, a utvrdiće ga službenici nakon što ih sistem „alarmira“ da sa oznakama vozila nešto nije u redu. Podsećamo, sistem počinje sa radom od prvog maja.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.