Novi železnički most kod Novog Sada (FOTO i VIDEO)

NOVI SAD – U okviru radova na deonici brze pruge između Novog Sada i Subotice, internzivno se gradi nova železnička infrastruktura, pogodna za vozove velikih brzina. U sklopu radova je i novi železnički most kod Novog Sada.

Ova, treća deonica kroz Srbiju, u okviru međunarodnog projekta izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta, odvija se celom dužinom buduće nove železničke saobraćajnice.

Ekipa portala Vojvodina uživo je bila na terenu i snimila dinamiku radova na železničkoj stanici u Novom Sadu i novog železničkog mosta. Kako to sve izgleda, pogledajte u videu:

Obnova železničke infrastrukture je započeta u septembru 2021. godine. Prva faza radova je završena, a 19. marta je otvorena pruga Beograd – Novi Sad. Od tada do danas između Beograda i Novog Sada prevezeno je više od dva i po miliona putnika.

U okviru prve faze radova Železničke stanice u Novom Sadu – koja obuhvatala prva tri stanična koloseka, kao i 10. i 11. kolosek  – rekonstruisani su stanični peroni, temelji perona i nadstrešnica, kao i šahtovi za kišnu kanalizaciju, dok su drugom fazom obuhvaćeni radovi na preostalim kolosecima.

Foto: Vojvodina uživo

Postojeći stanični pothodnik ispod trećeg, četvrtog, petog i šestog koloseka se produžava i modernizuje, a novi deo pothodnika biće dužine 30 metara i činiće ga i stepenišna konstrukcija, kojom će se izlaziti na novoprojektovani treći i četvrti peron.

U sklopu radova, urađen je i potpuno novi nadvožnjak u Partizanskoj ulici, jer stari nije zadovoljavao potrebe brze pruge. U okviru radova na tom delu Partizanske ulice rešen je i decenijski problem odvođenja atmosferskih voda, te da se ispod ovog nadvožnjaka više neće skupljati vode nakon većih kiša.

Foto: Vojvodina uživo

Takođe, izvode se radovi na izgradnji novog mosta preko kanala Dunav – Tisa – Dunav, koji će zameniti stari, jednokolosečni most.

Foto: Vojvodina uživo

Rok za završetak radova, na trećoj deonici, je 33 meseca od potpune obustave saobraćaja na celoj trasi od Novog Sada do Subotice. To znači da je završetak brze pruge Novi Sad-Subotica planiran do kraja 2024. godine.

Izvođač radova je kineski konzorcijum „China Railway International“ i „China Communications Construction Company“, vrednost ugovora je 1,16 milijardi dolara.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: