logo transparend vojvodina uzivo

Novi izgled beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ (FOTO/VIDEO)

aerodorom, avioni
BEOGRAD – Aerodrom glavnog grada Srbije polako postaje važno evropsko avio čvorište. Samo u prva tri meseca ove godine, na Beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ sletelo je rekordnih 654.959 putnika što predstavlja najbolji početak godine u proteklih 30 godina.

Obimni infrastrukturni radovi na modernizaciji beogradskog aerodroma započeti su početkom 2020. godine i imaju za cilj povećanje kapaciteta i poboljšanje korisničkog iskustva i komfora.

Kako izgleda novosagrađeni deo aerodroma i šta je sve u planu pogledajte u prilogu portala Vojvodina uživo:

Kada je Vlada Republike Srbije dodelila koncesiju francuskoj kompaniji  ’’VINCI Airports’’, ova investicija predstavljena je kao projekat od izuzetnog strateškog značaja za dalji razvoj Srbije. Danas, možemo da vidimo rezulatate i na koji način ova kompanija koja posluje na 45 aerodroma u 12 zemalja na tri kontinenta, svojim znanjem, iskustvom, referencama i resursima unapređuje poslovanje našeg aerodroma.

Menadžer razvojnih projekata aerodroma “Nikola Tesla“, Petar Novaković, ekskluzivno za naš portal, dao je intervju.

Šta je infrastrukturno do sada urađeno na aerodromu Nikola Tesla?

– Mi smo dogradili i rekonstruisali oko 16.000 kvadrata, od čega je samo nadogradnja 11.000 kvadrata. Dogradili smo jezgro terminala kompletno, funkcije izmestili iz starog jezgra u novo jezgro.

Time je stvoren mnogo veći prostor, za ono što sledi nakon procesa pregleda carinske, pasoške kontrole, kontradiverzione kontrole, putnici će ulaziti u jedan mnogo veći, komforniji prostor, rekao je Novaković.

– Ono što je bio ’’Game-changer’’ (potpuno novi poslovni plan), u poslednjih godinu dana, jeste da smo mi dodali jedan ceo sprat duž oba fingerska hodnika i iznad jezgra terminala. Sve je to urađeno kako bi bilo omogućeno fizičko razdvajanje putnika u odlasku i dolasku, rekao je Novaković.

To je  glavni ’’izvor’’ komoditeta koji putnici osećaju. Nema više bokseva u kojima čekate na let, prolazite u samom gejtu kontradiverzionu kontrolu, a onda, kako je nekad bilo, morate da sedite dok ne dođje vaš let  na red.

Foto: Nova lokacija pasoške i sigurnosne kontrole, izvor beg.aero

 

– A, očekujemo da do kraja maja bude završeno sve i da putnici dobiju potpuno novi javni pristup terminalnoj zgradi aerodroma Nikola Tesla, rekao je Novaković.

To znači duplo veći parking, proširenja ulice i u dolasku i u odlasku, na oba nivoa.

U nivou dolazaka, ranije je bila velika gužva, ljude koji čekaju svoje prijatelje, saradnike, partnere, sada ćemo imati sedam saobraćajnih traka u tom saobraćajnom profilu.

Foto: Prostor za kratkotrajno zaustavljanje vozila (10 minuta) radi iskrcavanja putnika obeležen sa DROP OFF je na parkingu P3. Za duže zadržavanje vozila, na raspolaganju je Tesla parking (P11) i parking preko puta Robno-carinskog magacina(P7), a garažu preporučujemo za kraća zadržavanja. – izvor: beg.aero

 

– Na gornjem spratu, u nivou odlazaka takođe, jedno značajno proširenje, izjavio je Novaković.

A, što se tiče strane vazdušnog saobraćaja, a to je onaj koji se ne vidi dok ne uđete u gejt, (platforme, rulne staze i poletno-sletna staza), prelazimo na rekonstrukciju postojeće poletno-sletne staze i rulnih staza, kao i izgradnju nove brze rulne staze.

Prvi put u Srbiji, u sistemu vazdušnog saobraćaja, proširene su platforme i nove parking pozicije, a takodje je u planu i nova rulna staza koja će omogućiti izolovan pristup tehničkog održavanja vazduhoplova.

Šta predstavlja ‘’Cik-cak’’ linija na novoj, staklenoj fasadi zgrade aerodroma, zbog koje prozori izgledaju razmaknuto?

Foto: Vojvodina uživo

– Čuvenu ’’Cik – cak’’ liniju, prati konstruktivni razlog postojanja.

Preveniranje nekih oštećenja u slučaju seizmoloških aktivnosti. Sama linija prati celu dužinu zgrade, pa i samu fasadu. Sve je to u cilju dugoročnosti, onoga što radimo.

Novo energetsko postrojenje

Projekat koncesije podrazumeva snažan fokus na održivo poslovanje, kako bi se smanjio uticaj na životnu sredinu u pogledu emisije štetnih gasova kako bi se dostigli nulti nivoi emisije do 2050. godine.

Krajem 2021. godine pušteno je u rad novo energetsko postrojenje za proizvodnju i distribuciju toplotne i električne energije ukupnog toplotnog kapaciteta 44 MW.

U skladu sa planiranim razvojem aerodroma, karbonski otisak je smanjen 25 odsto, što odgovara smanjenju emisije štetnih gasova od 3.000 tona ugljen-dioksida.

Šta je vaša vizija poslovanja?

– Ono što je misija i vizija, kada smo potpisali ugovor o koncesiji, jeste da postanemo primer poslovanja u ovom delu Evrope. Da donesemo neke prakse iz Evrope ovde i da stvaramo okruženje kao primer poslovanja, kako zelene agende poslovanja, tako i inovativnosti, kao i po pitanju praktičnih i operativnih rešenja.

Da postanemo jedno ogledalo efikasnosti, ogledalo održivosti i dugoročnog planiranja, istakao je za naš portal, Petar Novaković, menadžer razvojnih projekata aerodroma “Nikola Tesla“.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.