logo transparend vojvodina uzivo

Neobičan eksperiment: NASA poslala hiljade meduza u svemir!

Čuli ste za majmune koji putuju u svemir, ali…meduze?

Od ranih 1990-ih, NASA je poslala hiljade meduza u Zemljinu orbitu, očigledno da testira efekte mikrogravitacionog okruženja na razvoj stvorenja i da vidi kako će se prilagoditi kada se vrate na Zemlju.

Foto: Pixabay

Godine 1991. svemirski šatl Kolumbija lansirao je u svemir oko 2.500 polipa meduza, koje su bile sadržane u vrećama napunjenim veštačkom morskom vodom. Dok su bile u svemiru, meduze su se umnožile i do kraja misije oko 60.000 meduza je kružilo oko Zemlje.

Posmatrajući kako se meduza nosi sa okruženjem mikrogravitacije (i kasnijim tranzicijom nazad na Zemlju), istraživači su se nadali da će otkriti kako ljudi mogu reagovati na dugotrajna putovanja u svemir.

Foto: Pixabay

NASA je zatim poželela da sazna kako će se meduze ponašati, ako se vrate na Zemlju.

Rezultati eksperimenta? Nije ohrabrujuće. Istraživači su otkrili da su meduze uzgajane u svemiru imale oslabljen osećaj gravitacije u poređenju sa njihovim zemaljskim rođacima, iako su bile „morfološki veoma slične“ onima na Zemlji.

Foto: Envato

Takođe, njihove motoričke funkcije bile su značajno drugačije na Zemlji, nego u uslovima mikrogravitacije. To znači da takvi uslovi nisu pogodni ni za razvoj kičmenjaka (pa ni čoveka) koji takođe zavise od gravitacije.

Dakle, ako mikrogravitacija zbunjuje meduze, izgleda da će proći neko vreme pre nego što se ljudska beba ikada odgoji u svemiru.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.