logo transparend vojvodina uzivo

Ženu pogodio meteor!

Ženu iz Alabame pogodio meteor, dok je spavala u svom domu.

30. novembra 1954. En Hodžis je doživela grubo buđenje. Dok je dremala u svojoj kući u Alabami, probudila se uzdrmana, jer je postala jedino ljudsko biće za koje se zna da je pretrpelo povredu nakon što ju je udario meteorit.

 

Foto: Printscreen/Youtube/UA Museums

Meteorit težine oko 38 kila udario je prvo u deo nameštaja i odbio se na njeno telo, uzrokujući veliku modricu na njenoj levoj strani.

Samo nekoliko trenutaka pre nego što se En Hodžis probudila, mnogi su videli vatrenu loptu iznad glave i verovali su da su bili svedoci pada aviona na zemlju, pa su vlasti očekivale da će pronaći mesto pada. Istovremeno, Hodžis i njena majka, koja je bila sa njom u kući, pokušale su da utvrde šta se dogodilo. Pošto je kuća bila puna prašine, u početku su verovali da se dimnjak srušio ili da je pukla grejalica. Nakon što su uočili kamen na podu i modricu na njenom telu, pozvali su policiju i vatrogasce.

 

Foto: Printscreen/Youtube/UA Museums

Hodgesov muž, Judžin, nije znao ništa o vanzemaljskoj invaziji na njegov dom sve do kraja svog radnog dana kada se vratio kući i našao svoju kuću okruženu gomilom ljudi. „Imali smo malo uzbuđenja ovde danas“, rekla je En Hodžis za Asošijeted pres. U stvari, uzbuđenje je dovelo do njene hospitalizacije sledećeg dana. „Nisam mogla da spavam otkako sam pogođena“, rekla je ona novinarima.

 

Foto: Printscreen/Youtube/UA Museums

Krećući se brzinom od približno 200 kilometara na sat, meteor je obasjao nebo u delovima Alabame, Džordžije i Misisipija. Hodgesove komšije su izjavile da su videle „jarko crvenkasto svetlo“ kako prelazi nebo „poput rimske sveće koja vuče dim“. Drugi su rekli da su videli „vatrenu loptu, poput ogromnog luka u rukama“.

 

Foto: Printscreen/Youtube/UA Museums

Meteoriti nisu retki. Oni padaju na Zemlju od nastanka planete i „padaju po celoj Zemlji“, kaže Kari Korigan iz Smitsonijana, istraživački geolog u Prirodnjačkom muzeju. Dana 10. novembra 2019. sjajni meteorit, za koji je NASA procenila da je velik kao košarkaška lopta, prošao je nebom u blizini kapije u Sent Luisu. Izveštaji o njegovom sjajnom bljesku zapalili su internet.

Većina meteorita koje su ljudi pronašli na Zemlji je u rasponu između veličine loptice za golf i pesnice. Oni gube oko polovine svoje zapremine kada prolaze kroz atmosferu planete. Veliki deo vanzemaljskog materijala koji sleće na Zemlju pada u okean, a veliki deo je izuzetno mali. „Stalno nas pogađa prašina“, kaže Korigan.

Judžin Hodžes i njegova porodica je neko vreme koristila meteor kao graničnik za vrata pre nego što ga je poklonila Prirodnjačkom muzeju u Alabami, gde se i danas nalazi.

 

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.