Nemački automobilski gigant odlučio da naplaćuje dodatno za manuelne menjače

Nemački automobilski gigant, BMW, šokirao je automobilsku industriju svojom odlukom da dodatno naplaćuje ručne menjače, navodeći „veliki inženjerski napor“ kao glavni razlog

Automobilska industrija je poznata po svojoj stalnoj evoluciji, ali poslednji potez BMW-a je podigao dosta prašine. Za mnoge, ručni menjač je bio sinonim za „pristupačniji“ automobil, ali to više neće biti slučaj ako je verovati BMW-u.

Frank van Mil, izvršni direktor BMW-a M, izjavio je za CarThrottle da je odluka doneta iz praktičnih razloga. „Velika većina BMW-ovih automobila sada se nudi isključivo sa automatskim menjačima. Gde god postoji mogućnost izbora ručnog menjača, vrlo mali broj kupaca se za njega odlučuje,“ rekao je van Mil.

Prema njegovim rečima, implementacija ručnih menjača u proizvodnom procesu je „veliki napor“ za kompaniju.

Dodatno, istakao je da ručni menjač ima nekoliko slabosti u odnosu na automatski. „Ručni menjač je sporiji i ima veću potrošnju goriva, ponekad i nižu maksimalnu brzinu. Dakle, s inženjerske tačke gledišta, ručni menjač više nema smisla,“ objasnio je.

Ipak, BMW nije potpuno odustao od ručnih menjača. „Za nas je to više kao stvar tradicije“, rekao je van Mil, dodajući da i dalje postoji pristojan broj ljudi koji insistira na ručnim menjačima. BMW trenutno u Nemačkoj naplaćuje dodatnih 500 evra za vozilo sa manuelnim menjačem.

S obzirom na to da proizvođači luksuznih i visokokvalitetnih automobila sve više prelaze na automatske menjače, postavlja se pitanje da li će BMW-ov pristup postati novi standard u industriji.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.