Međunarodni dan osoba sa invaliditetom: Novi Sad u borbi za inkluziju

NOVI SAD – Od 1992. godine, 3. decembar predstavlja značajan dan u globalnoj borbi za prava i dostojanstvo osoba sa invaliditetom. Generalna skupština UN je tog dana usvojila rezoluciju koja je pozvala sve zemlje da zajednički obeleže Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Ova inicijativa ima za cilj da osigura jednakost uživanja ljudskih prava za sve i omogućiti osobama sa invaliditetom punopravno učešće u društvenim tokovima. Univerzalnost obeležavanja 3. decembra odražava globalni angažman u stvaranju inkluzivnog društva, gde se svaki pojedinac, bez obzira na svoje fizičke ili intelektualne sposobnosti, vrednuje i poštuje.

Grad Novi Sad kontinuirano pruža finansijsku pomoć deci, mladima i odraslima sa invaliditetom kako bi olakšao njihovu svakodnevnicu. Svake godine, pred Novu godinu, dodeljuje se iznos od 5.000 dinara kao znak podrške. Osnovni uslov za korisnike je da imaju prebivalište na teritoriji grada. Projekat, koji traje i dalje, do sada je obezbedio sredstva u vrednosti od 199.237 evra.

Grad Novi Sad ozbiljno shvata pitanje pristupačnosti. U tom cilju, izgrađeni su liftovi, rampe i platforme u ustanovama kao što su ŠOSO “Dr Milan Petrović” i Dečiji kulturni centar. Ovi napori čine javne objekte lako dostupnim osobama sa invaliditetom. Ovaj projekat započet je 2020. godine, a do sada je uloženo 100.000 evra.

Lični pratioci su još jedan ključni aspekt podrške. Oni su dostupni deci sa invaliditetom i osobama sa smetnjama u razvoju koje su uključene u vaspitno-obrazovne ustanove ili škole. Pratioci pomažu u ispunjavanju osnovnih svakodnevnih potreba, uključujući kretanje, održavanje lične higijene, ishranu, oblačenje i komunikaciju sa drugima. Projekat personalnih pratilaca traje od 2012. godine, a do danas je investirano 7.555.681 evra.

Grad Novi Sad takođe subvencioniše različite usluge koje unapređuju kvalitet života starih lica i osoba sa invaliditetom. To uključuje usluge koje pružaju ŠOSO “Dr Milan Petrović,” Gerontološki centar “Novi Sad” i “Dom Veternik,” kao što su dnevni boravak, podrška defektologa i logopeda, tretmani u senzornim sobama, rehabilitacija, radno-terapijsko angažovanje i pomoć u kući. Ovaj projekt datira od 2012. godine, a u njega je do sada uloženo značajnih 23.385.356 evra.

Personalna asistencija je takođe dostupna punoletnim osobama sa invaliditetom sa procenjenim I ili II stepenom podrške, u skladu sa propisanim standardima za pružanje usluga socijalne zaštite. Ova usluga pruža dodatnu podršku i omogućava samostalnost osobama sa invaliditetom. Ovaj projekat traje od 2020. godine i u njega je do sada uloženo 1.032.649 evra.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom podseća nas da, uprkos izazovima s kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju svakodnevno, njihova snaga i borba za priznanje njihovih prava nisu neprimećeni. Ovaj dan predstavlja priliku da zajedno radimo na stvaranju društva koje pruža jednake šanse za sve. Ujedinjeni u cilju podrške i razumevanja, možemo izgraditi svet gde se svaka osoba, bez obzira na svoje sposobnosti, oseća u potpunosti uključeno.

Ova vest je deo projekta “Novi Sad na dlanu” koji je sufinasirao Grad Novi Sad. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Novog Sada koji je dodelio sredstva.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.