Novi Sad obara rekorde u izgradnji puteva, turizmu i najtežem sportu na svetu

NOVI SAD – Novi Sad je bogatiji za oko 26.000 Novosađana, obara sve rekorde u dužini novoizgrađenog puta i u broju ostvarenih noćenja, gradi čak 10-tu kulturnu stanicu, nastavlja sa ulaganjem u Kisač i Veternik, a najbolji je na svetu i u girevoju.

Na osnovu finansijskih sredstava opredeljenih u budžetu Grada Novog Sada, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije u Novom Sadu uspešno realizuje planirane aktivnosti, o čemu svedoče završeni radovi, kao i aktuelna gradilišta na brojnim lokacijama u Novom Sadu.

U toku godine izgrađeno je 5.516 metara saobraćajnih površina, 235 parking mesta i 10.881 metara biciklističkih staza, a trenutno je u toku izgradnja još 10.900 metara saobraćajnih površina, 136 parking mesta i 13.160 metara biciklističkih staza. Time je Novi Sad oborio sve rekorde u dužini novoizgrađenog puta.

Foto: nsuzivo

Po popisu iz prošle godine, Novi Sad je u poslednjoj deceniji porastao za celu jednu Inđiju. Spisku Novosađana pridružilo se skoro 26.000 ljudi, a Srpska Atina laskavo može da prizna kako ponovo beleži pozitivan prirodni priraštaj.

Ekonomske promene i rapidan rast drugog najvećeg grada u zemlji, stvorili su uslove da Novi Sad postane prava evropska metropola. Trenutnim kursom, Srpska Atina je na putu da postane važan regionalni centar obrazovanja, informacionih tehnoilogija, biznisa, ali i kulture, društvenog sadržaja i turizma.

Kada smo kod turizma, na Novosadskom sajmu je svečano otvoren 54. Međunarodni sajam turizma, koji će biti održan do 2. decembra. On predstavlja još jedan integralni deo slagalice uspeha Novosadskog sajma. Preko 240 izlagača iz zemlje i inostranstva predstaviće se na sajamskoj manifestaciji. Sajam je otvorio gradonačelnik Milan Đurić koji je između ostalog rekao:

“Najbolje se osećam kada, na kraju godine, podvučemo crtu i vidimo uvek novi rekord u broju ostvarenih noćenja u Srpskoj Atini. Zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je na teritoriji Novog Sada od januara do septembra ove godine boravilo blizu 175.000 turista, što predstavlja porast u odnosu na isti period prošle godine za 11,1 odsto…

Prema istom izvoru, u prvih devet meseci 2023. godine ostvareno je blizu 430.000 noćenja što predstavlja porast 6,2 procenata. Očekujemo da će do kraja godine biti ostvareno oko 600.000 noćenja. Kada ovu cifru uporedimo sa onom od pre samo jedne decenije, kada je broj noćenja u Novom Sadu iznosio 220.000 hiljada, uviđamo da je broj skoro tri puta uvećan za samo deset godina.”

Foto: nsuzivo

Na Novom naselju na uglu Bate Brkića i Seljačkih buna započeto je rušenje baraka, umesto kojih će se graditi 10. novosadska Kulturna stanica „Novo naselje“. Nova kulturna stanica sadržaće veliku i malu multifunkcionalnu salu za projekcije, koncerte, predstave i slične manifestacije. Takođe, posedovaće i muzički studio, izložbeni prostor, prostore namenjene radionicama, predavanjima i biblioteku.

Predviđena je i garaža u nivou suterena, a u letnjim mesecima krovna terasa koristiće se za aktivnosti na otvorenom. Procenjena vrednost iznosi 720.404.000 dinara, a rok za prijavu na konkurs je 4. decembar. Lokacijski uslovi za izgradnju ovog objekta izdati su krajem novembra 2020. godine, a kulturna stanica nalazi se i u Generalnom urbanističkom planu Novog Sada.

Foto: Gradske Info

Takođe, prostor u okolini Novosadskog sajma mogao bi da dobije potpuno novi izgled i jednu novu ulicu. Naime, ulica Novosadskog sajma, koja se trenutno završava kod restorana „Trojka“, biće produžena do Ulice Branka Bajića, do raskrsnice sa Bulevarom Evrope.

Foto: JP Urbanizam

Što se prostora namenjenom linijskom i opštegradskom centru, pri izgradnji novih objekata na tim parcelama mora biti istovremeno obezbeđen pripadajući parking-prostor za 1 stan/1,3–1,5 parking mesto i prema normativima za odgovarajuće delatnosti. Zelenilo u okviru saobraćajnica biće dopunjeno novim vrstama drvenastih vrsta biljaka, a na mestima gde za to postoje uslovi, posadiće se drvoredi.

Grad Novi Sad trenutno izvodi i  radove na rekonstrukciji kolovoza atarskog puta od Svetosavske ulice do državnog puta IIA reda broj 113 i delu Svetosavske ulice u Kisaču. Ovo je značajan projekat za jedno od starijih naselja na teritoriji grada, koje dobija novoprojektovani priključak na državni put, što će imati veliki privredni i ekonomski značaj za Kisač.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić obišao je i Veternik, Radničku ulicu koja je dobila asfalt i radove u Ulici Jovana Obrenovića. Ovom prilikom podsetio je sugrađane da je u ovo naselje uloženo skoro tri milijarde dinara i najavio nova ulaganja.

Foto: nsuzivo/Pavle Pejić

Za kraj rekapitulacije ove sedmice, s ponosom delimo da je Novosađanin ponovo svetski šampion. Poznat po brojnih medalja u girevoju, sportu koji spada među najteže na svetu, a sastoji se u dizanju tegova, odnosno „zvona“, Nemanja Najvirt je osvojio Svetsko prvenstvo koje je proteklog vikenda održano u Mađarskoj. Nemanja se upisao kao jedini Srbin u istoriji girevoj sporta koji je digao 15 tona za 60 minuta.

Foto: Privatna arhiva/Ustupljena fotografija

Ova vest je deo projekta “Novi Sad na dlanu” koji je sufinasirao Grad Novi Sad. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Novog Sada koji je dodelio sredstva.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.