Kulturna stanica „Kovilj“- ukras kulture i tradicije Kovilja (VIDEO)

KOVILJ – Nekada su se sva kulturna zbivanja odigravala skoro samo na jednom mestu u Novom Sadu. To mesto je gradski trg.

Titulom Evropske prestonice kulture, naš grad je izmestio kulturno-umetnički sadržaj iz svoje urbane sredine u prigradska naselja, sve u cilju decentralizacije i ravnomerne raspodele kulturnog sadržaja, neophodnog za razvoj pojedinca.

Samim tim umetnička ponuda grada se podelila na nekoliko kulturnih kutaka širom Novog Sada, između ostalog nastala je i Kulturna stanica „Kovilj“. Zato smo za vas istražili kakav sadržaj ta stanica nudi građanima Kovilja.

Bez obzira na kratak period postojanja, ova stanica u programskom smislu nudi veliki broj organizovanih aktivnosti na kojem bi pozavidele i druge stanice, a planira se još toliko toga interesantnog posebno za najmlađe sugrađane.

Stara kuća presvučena u novo ruho, oduvek je imala funkciju okupljanja građana Kovilja, međutim renoviranjem postojećeg objekta postiglo se mnogo, pre svega korisnici ovog kulturnog centra su konačno dobili prostor kakav zaslužuju.

„U ovom objektu se oduvek održavao kulturno-umetnički program i folklorne probe, to se i danas tako nastavilo. Imamo i novootvoren aktiv žena „Laza i Lenka“ koje se bave rukotvorinama i umotvorinama i koje svoje znanje prenose na mlađe generacije“, rekla je Ružica Radović, koordinator kulturne stanice „Kovilj“.

Osim nadaleko poznatog Koviljsko-petrovaradinskog rita, ovo maleno mesto u srcu Bačke otvoreno širi ruke prema svima onima koji u njega svraćaju, kako zbog Laze Kostića i poseti njegovoj rodnoj kući ili Stevana Pešića ili pak zbog nekog manira i načina života specifičnog za ovo mesto.

„Ne mogu da akcentujem ni na jednu organizaciju posebno, jer smo svi mi u suštini jedan veliki tim i ova kulturna stanica sama po sebi ne bi mogla biti živa da ne postoje i druge organizacije koje učestvuju“, rekla je Ružica.

Prema njenim rečima, veliki vetar u leđa ovoj stanici pružaju mesna zajednica, a pre svega svetoarhangelski manastir za koji su izuzetno vezani i koji je veliki donator ove kulturne stanice.

Osnovni zadatak ove stanice jeste očuvanje i predstavljanje kulturne baštine kao nematerojalnog blaga ovog podneblja koje može samo da doprinese afirmaciji Kovilja i prepoznatljivosti u svetu.

„Otvaranje kulturne stanice nam je donelo mogućnost da se bolje afirmišemo da to što je naša specifičnost i to što nosimo u sebi možemo da ponudimo svetu. Jedan od glavnih ciljeva i preokupacija je da naša deca žive tim životom da se ponose na svoje korene, jer to ne može da se plati nijednim novcem“, rekla je Ružica Radović, koordinator kulturne stanice „Kovilj“.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.