logo transparend vojvodina uzivo

Kulturna stanica „Rumenka“ – centar kulture i ponos Rumenčana (VIDEO)

NOVI SAD – Nekada su se sva kulturna zbivanja odigravala skoro samo na jednom mestu u Novom Sadu. To mesto je gradski trg.

Titulom Evropske prestonice kulture, naš grad je izmestio kulturno-umetnički sadržaj iz svoje urbane sredine u prigradska naselja, sve u cilju decentralizacije i ravnomerne raspodele kulturnog sadržaja, neophodnog za razvoj pojedinca.

Samim tim umetnička ponuda grada se podelila na nekoliko kulturnih kutaka širom Novog Sada, između ostalog nastala je i Kulturna stanica „Rumenka“. Zato smo za vas istražili kakav sadržaj ona nudi svojim Rumenčanima.

Nekadašnja zgrada bioskopa sa svojom tipičnom salom poznatom svim starijim meštanima, sada je renovirana, prilagođena današnjoj upotrebi i presvučena u novo ruho.

Iako se za sam objekat može reći da pripada zgradama u „zrelim godinama“, u svojoj srži, ona nudi i te kako bogat i raznovrstan sadržaja, kako za decu tako i za odrasle.

Foto: Gradske info

Ovaj kulturni prostor Rumenke beleži šestu godinu postojanja i predstavlja mesto koje okuplja meštane svih dobi i interesovanja.

„Ono na šta smo mi posebno ponosni kao kulturni centar, jeste partnerstvo na međunarodnom projektu. Imali smo čast i zadovoljstvo da budemo domaćini „Međunarodnog festivala bajki“ kada smo ugostili kolege iz inostranstva i tada smo na najlepši način promovisali kulturu i baštinu Rumenke i Novog Sada“, rekla je Olja Maglovski, direktorka kulturne stanice „Rumenka“.

Na veliko zadovoljstvo ove kulturne stanice, a u susret najradosnijem hrišćanskom prazniku, organizovana je kreativna radionica „Zeka u Rumenki“, posvećena deci sa poteškoćama u razvoju.

Foto: Gradske info

„Na nama je obaveza da se deca vaspitavaju u tom duhu, da neguju tradiciju i da imaju svest o tome koliko je kultura važna, takođe da stariji sugrađani mogu s ponosom da kažu da imamo jedan lep kulturni centar koji može puno toga da ponudi“, rekla je Olja.

Danas su ovakva mesta samoodrživi centri kreativnosti u kojima se između ostalog organizuju festivali, koncertne večeri, izložbe i drugi kulturni sadržaji, idealni za poštovaoce koji razmenjuju mišljenje na akademski način.

Šta je to što Kulturnu stanicu „Rumenka“ izdvaja od drugih i šta vas sve očekuje u ovom kulturnom prostoru u narednom periodu, pogledajte u našem video prilogu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.