Ovaj korenasti plod često se nalazi na trpezi u različitim oblicima, bilo kao pire, pečen u rerni ili kao pomfrit, gotovo svako uživa u njemu bar nekoliko puta nedeljno.
Jeste li znali da je Dositej Obradović u Srbiju doneo krompir? Ovo povrće pokazalo se izuzetno hranljivim, gotovo uvek je uspevalo, i već se širom Evrope koristilo kao dobar način da se reši glad. Zbog toga je Dositej verovatno smatrao da će biti korisno i Srbima.
Iako je Dositej Obradović doneo krompir u Srbiju, ovo povrće nije dočekano sa oduševljenjem. Mnogi su ga nazivali “đavoljom biljkom” i političari, koje je Dositej pokušao da ubedi da je krompir hranjiv i koristan, nisu hteli da ga probaju. Protiv krompira se podigla čak i crkva, mnogi su pokušali da pojedu neskuvan ili neispečen krompir, pa su veoma brzo dobijali visoku temperaturu.
Ipak, nakon što je Dositej pred njima pojeo krompir, neki ministri su se ohrabrili i probali ga. Iako je u narodu i dalje postojao otpor prema ovom povrću, krompir se postepeno širio u Srbiji i postao deo ishrane.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.