Da li znate da pogrešno jedete krompir? Stručnjak upozorava na zeleni krompir i na klice

Ovaj ugljeni hidrat koji svi znamo i volimo, bilo da ih kuvamo ili pečemo.

Krompir je odlična namirnica, sve dok ne posegnete u ostavu i nađete ga sa sićušnim malim klicama ili pak obojen u zelenkastu nijansu. Da li je potrebno tada ga bacite, ili su ipak dobri za jelo?

Ispostavilo se da vaš krompir na kojem su tek nikle klice, ali nije ugušen u njima – nije opasan za jelo. 

– Ove klice sadrže toksin koji se zove solanin, koji mogu da izazovu glavobolju, povraćanje i druge probavne simptome. Ako se konzumiraju velike količine, klice mogu da naprave prilično ozbiljne simptome. Ali ako su klice male, a krompir nije mekan ili smežuran, klice se mogu odrezati i krompir se može jesti – otkriva u „Daily Star“, Elen Šumaker, direktorka za kontakt i proširenje za „Safe Plates“ na Državnom univerzitetu Severne Karoline.

Iako bi klice mogle da budu kobne ako se ostave da izmaknu kontroli, krompir lako može da se spasi ako se male klice odseku.

A šta je sa krompirom koji je počeo da zeleni?

– Ne jedite to, nikako! – upozorila je nutricionista Megi Mičalzik: – Sunčeva svetlost postaje zelena dok proizvodi hlorofil, ali pravi problem je nakupljanje štetnih toksina.

I Šumaker se slaže.

– Zelene mrlje na vašem krompiru ukazuju na stvaranje toksina solanina. Isti toksin koji se nalazi u klicama krompira – ističe ekspert.

Međutim, kako objašnajva, ako su na krompiru zelene mrlje male, one mogu da se odseku, a ostatak bilje je siguran za jelo. Ali, ukoliko je kropir previše zelen – bacite ga!

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.