Istorija plišanog mede: Kako je jedan predsednik postao inspiracija za najpoznatiju dečju igračku

Da li ste znali da je poznati medvedić izmišljen u čast američkog predsednika Teodora Ruzvelta?

Plišani meda (Teddy bear) nastao je u čast nekadašnjeg američkog predsednika Teodora Ruzvelta.

Da bismo odgovorili zašto, moraćemo da se vratimo u 1902. U novembru te godine guverner Misisipija, Endrju H. Longino, pozvao je predsednika Ruzvelta u lov. “Teddi” je prihvatio poziv i otišao u Misisipi na trodnevni lov na medvede.

Ali posle tri dana, predsednikovo putovanje se pretvorilo u neuspeh. Svi ostali su lovili medvede, ali Ruzvelt, uprkos svim naporima, nije. Da bi spasili dan, vodiči su pronašli medveda i vezali ga za drvo kako bi ga predsednik mogao ubiti.

Kada su ga pozvali da ga upuca, Ruzvelt je pogledao medveda i odbio to da uradi jer je smatrao da bi to pucanje bilo nesportsko. Za samo nekoliko dana, vest o tome dospela je u štampu širom SAD.

Karikatursta Kliford Berimen je ovaj predsednikov potez ovekovečio u karikaturi koju je video Moris Mičtom, vlasnik jedneprodavnice slatkiša u Bruklinu.

Na pamet mu je pala ideja da to iskoristi kao poslovni model. Zatražio je dozvolu od samog Ruzvelta da nazove plišane igračke koje je njegova žena pravila „Tedijevi medvedi“.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Theodore Roosevelt (@teddy.rooo)

Nakon što je Ruzvelt dao dozvolu da se za igračku koristi njegovo ime, Mičtom je počeo da masovno proizvodi plišane mede.

Danas je meda Tedi najpopularniji meda u celom svetu.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: