Digitalizovana proizvodnja borovnica u okolini Trstenika – Očekivan prinos najmanje 16.000 kilograma

TRSTENIK – Čak ceo kilogram borovnice po saksiji rodio je u prvoj berbi na trenutno najmodernijoj digitalizovanoj plantaži u srcu Srbije, nadomak manastira Ljubostinja kod Trstenika.

Porodica Tošić je u svom rodnom selu Planinica, pre dve godine u 3.200 saksije posadila zvanično najkvalitetniju sortu na svetu – holandski djuk. Ulaganja su bila značajna, ali i sami priznaju da su zatečeni bogatim rodom.

– Prvu berbu smo mogli imati prošle godine, ali odlučili smo, ipak, po savetima stručnjaka, da odradimo tzv. ruski rez, kako bismo ojačali biljku – svedoči Ljiljana Tošić, preduzimljiva „borovničarka“.

– Pozitivno smo iznenađeni količinom roda, koji, ipak, nije slučajan. Dosta smo investirali u ceo sistem – program zalivanja, protivgradne mreže, „komandne sobe“, odakle se regulišu sva dešavanja na plantaži putem računara.

Kada je ekipa Novosti prošlog proleća posetila ovu porodicu i videla „haj-tek“ proizvodnju borovnica, Tošići su im ispričali kako im je samo oko mesec dana bilo potrebno da nakon krčenja zemljišta, ugrade i ograde kompletnu liniju za uzgoj saksijskih borovnica, povežu je na kompjutere i arterski bunar, postave sve stubove, mrežu i posade sve saksije.

Sa poljoprivrednom ranije nisu imali iskustva. Dve godine pre bobičastog voća, započeli su i sadnju greni smit jabuka. Sadnice borovnica su u Planinicu dopremljene iz Holandije u malim saksijama, presađene su u specijalni supstrat i postavljene na 80 ari. Svaka sadnica je u specijalizovanoj saksiji od po 50 litara. U maksimalnom rodu, za dve do tri godine, očekuje se prinos veći od pet kilograma po saksiji. To bi Tošićima trebalo da donese najmanje 16.000 kilograma borovnica.

– Trenutno je cena borovnica u padu, ali mi beremo, pa ćemo videti – navodi Ljiljana.

– Najveća prednost ovakve sadnje je kontrola. Kompjuter je povezan sa četiri velika bureta u kojima su voda, prehrana i drugi sastojci. Uređaju se zadaju parametri (dimanika, vreme i trajanje polivanja, prihrane, kiselosti zemljišta).

– Saksije su otporne i na UV zračenja. U perspektivi smo planirali i da uzmemo hladnjaču i napravimo pogon za preradu voća – napominje za Novosti Nikola Tošić, Ljiljanin sin.

Naredni korak u usavršavanju ove digitalizovane proizvodnje borovnica biće onlajn konekcija celog sistema, što će pomoći Tošićima da „zalivaju“ saksije, zadajući komandu na aplikaciji mobilnog telefona. U praksi, moći će da regulišu svako dešavanje u saksiji borovnica i kada se nalaze kilometrima daleko od svog sela.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.