logo transparend vojvodina uzivo

Vučević: Obavezno srednjoškolsko obrazovanje, imalo bi smo višestruke koristi

BEOGRAD – Eventualno povećanje broja učenika u srednjim školama značilo bi i zapošljavanje nastavnika

Premijer Srbije Miloš Vučević, u izlaganju ekspozea u Skupštini Srbije, najavio je da će ulaganje u obrazovanje biti jedan od prioriteta nove Vlade.

„Predlozi za rešavanje ovog praktičnog problema izgradićemo u što kraćem roku“, najavio je predsednik Vlade Srbije.

Koliko godina bi trajalo obavezno srednjoškolsko obrazovanje

Prema rečima Milorada Antića, predsednika Foruma srednjih stručnih škola, najavljeno rešenje može da ima višestruke koristi, ali je potrebno i stvoriti uslove da bude primenjeno.

-Uvođenje obaveznog srednjoškolskog obrazovanja može da bude korisno po pitanju popune deficitarnih smerova i zanimanja. Na taj način bi mogle da se odškoluju zanatlije koje nedostaju, dakle deficitarna zanimanja. Na primer da se popune smerovi zidara, tesara, auto-limara… Ipak, ne biste mogli nekoga da obavežete da se školuje četiri godine. To bi moralo da traje kraće, maksimalno dve-tri godine, navodi Antić za 24sedam.

Dodaje, takođe da bi eventualno povećanje broja učenika u srednjim školama značila i zapošljavanje nastavnika odnosno povećanje broja časova za one koji nemaju popunjen fond.

-Popunilo bi škole i đacima i nastavnicima. PP službe bi takođe bile angažovane da procene za kakvu vrstu zanata je ko, za šta je ko stručan. Ali da bi ovo bilo sprovedeno u praksu, neophodna bi bila za početak promena Ustava, jer naš Ustav samo osnovno obrazovanje prepoznaje kao obavezno. Potom bi moralo da dođe do reforme obrazovanja, u smislu da se stepenuje drugačije srednja škola, da taj prvi obavezni nivo kraće traje, ali da on zapravo osposobljava te mlade ljude za rad, za zanat, ističe Antić.

Premijer Vučević je istakao u ekspozeu da će nova Vlada biti maksimalno posvećena mladima, kako bi se stvorili uslovi za njihov napredak i bolju budućnost u našoj zemlji.

Kapitalni projekat

Prema njegovim rečima, kada je reč o obrazovanju, Vlada će se rukovoditi nacionalnim strateškim planovima koji su definisani do 2030. a za koje je Evropska komisija izdvojila više desetina miliona evra bespovratne pomoći.

„Kao odgovor na rastuću tražnju za vrhunskim stručnjacima u cilju proširivanja kapaciteta fakulteta, Srbija je započela kapitalni projekat u unapređivanju univerzitetske infrastrukture čija je ukupna vrednost 176 miliona evra. Planirano je opremanje kabineta za prirodne nauke u gimnazijama. Finansiranje ove mere je predviđeno predpristupnim fondovima“, poručio je Vučević.

Kako je naveo, država je tokom protekle godine obezbedila 11.181 mesto u učeničkim domovima i 17.000 mesta u studentskim. Najavio je dalje proširenje kapaciteta, za 1.000 novih mesta u Beogradu i 400 u Nišu. Dodao je da su stipendije za studente osnovnih i master studija povećane na 24.000, odnosno 30.000 dinara, a za učenike na 15.000 dinara mesečno.

Podrška mladih u zapošljavanju

Najavio je i promociju najboljih učenika. Istakao je da će država podržati mlade u zapošljavanju i preduzetništvu, ali i da će ulagati u renoviranje i opremu omladinskih centara, klubova i kancelarija za mlade kojih je trenutno 122 u Srbiji.

„Cilj je da obezbedimo sigurne prostore za mlade u kojima mogu da se realizuju aktivnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena i zato će ulaganje u omladinske prostore, programe i usluge za mlade biti uvećano“, poručio je Vučević.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.