Da li znate šta je obrnuta marinada?

Kada odete u restoran, pa naručite meso, ono bude neverovatno sočno i mekano, a kod kuće vam uvek ispadne tvrdo. Svima nam je poznato da je meso najbolje marinirati preko noći ili najmanje nekoliko sati pre pečenja, ali ako stvari krenu po zlu, meso sa roštilja biće gumeno ili bezukusno.

Profesionalci sebi ne smeju da dopuste ove greške, pa se služe trikom obrnutog mariniranja – to znači da se nakon pečenja meso ostavi neko vreme u marinadi, pa ponovo zagreje na grilu neposredno pre služenja.

Osim soli, u marinadu dodajte i kiseline poput limuna ili sirćeta kako bi meso omekšalo. Treba da imate na umu da meso može postati gumeno ako se ostavi predugo u marinadi koja obiluje kiselinom.

Postoje i slatke marinade, sa kojima morate biti naročito pažljivi. Korisno je znati da će se na temperaturi od 160-175 °C karamelizovati, a nakon toga će početi da gori, ostavljajući gorak ukus u ustima.

Zato se slatke marinade najčešće koriste za namirnice koje ne traže dugu pripremu, poput škampa ili kozica.

Obrnuta marinada daje fin ukus junetini i govedini, piletini, kao i rebarcima. Kuvari savetuju da dominantne ukuse osnovne marinade iskoristite i u onoj za naknadno odlaganje mesa.

Ako želite da ispečete piletinu, biće ukusna ako je prethodno posolite i nauljite, pa pečete na umerenoj vatri roštilja 10–15 minuta, odnosno dok nije gotova. Jednako tako začinite i kriške tikvica, pa ispecite.

Za to vreme pomešajte maslinovo ulje, med, limunov sok, so i biber u velikoj posudi, dodajte ispečenu piletinu i tikvice, pa ostavite od pola sata do sat. Povremeno promešajte meso i povrće kako bi se marinada lepo uhvatila sa svih strana. Pet minuta pre služenja vratite namirnice na žar, a višak marinade poslužite.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.