Arheološka iskopavanja na teritoriji opštine Vrbas

areološko nalazište
VRBAS – Arheološka ekipa Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture od sredine decembra radi na arehološkim lokalitetima u opštini Vrbas, prenela je Radio-televizija Vojvodine.

To su lokaliteti koji su ugroženi izgradnjom pruge, a koje je prethodno Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture locirao i ucrtao na mapu kako bi pre građevinskih radova na tim lokacijama bila obavljenja arehološka iskopvanja i istraživanja.

Na trasi brze pruge Novi Sad – Subotica na teritoriji opštine Vrbas Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture ucrtao je čak osam areholoških lokaliteta koji su ugroženi izgradnjom pruge. Tri se nalaze u ataru Zmajeva, a pet u neposrednoj blizini Vrbasa, rekla je arheolog Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Ivana Pašić.

“Najstariji nalazi sa ovih arheoloških lokaliteta potiču iz neolita, odnosno, starosti su nekih 5, 6 hiljada godina pre nove ere, a najmlađi su iz srednjeg veka, otprilike 10. ili 11. veka nove ere. Na ovim lokalitetima imamo ispisanu čitavu prošlost ovog kraja, od kamenog doba, pa do sredine srednjeg veka. Suština naših radova jeste zapravo da zaštitimo te lokalitete, da ih istražimo, dokumentujemo, da sakupimo sav arheološki materijal i da na taj način ti delovi lokaliteta koji su ugroženi izgradnjom zauvek budu sačuvani za buduće generacije”.

Na istraživanjima u opštini Vrbas radi između 20 i 30 stručnjaka arheologa i studenata arheologije, ali i još stotinu radnika na poslovima iskopavanja. Ekipe će u narednom periodu intenzivnije raditi na arheološkim iskopavanjima u ataru Zmajeva gde se nalaze tri lokaliteta.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: