Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović zajedno sa gradonačelnikom Simom Salapurom posetila Medicinsku školu u Zrenjaninu

ZRENJANIN – Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović ovog vikenda je, u sklopu posete  osnovnim i srednjim školama u Zrenjaninu i Žitištu, zajedno sa gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom i saradnicima posetila Medicinsku školu u našem gradu.

Gosti su najpre prisustvovali teorijskom času Zdravstvene nege, koji se zahvaljujući donaciji tog Ministarstva odvija uz pomoć pametne table, a zatim i praktičnoj nastavi u kabinetu koji je opremljen zahvaljujući Gradu Zrenjaninu i Opštoj bolnici „Dr Đorđe Joanović“.

– Ovde, u Medicinskoj školi imamo priliku da vidimo radost obrazovanja na delu, ali i da  vidimo i sve one lepe komponente vaspitno obrazovnog rada sa tvrdnjom da je bezbednost dece i nastavnika na zavidnom nivou – kazala je ona i navela da će Ministarstvo prosvete nastaviti da podržava sve procese unapređenja vaspitno obrazovnog rada i da je veliko zadovoljstvo što su tokom posete bili u prilici da vide da je Ministarstvo, bar i kroz jedan mali segment pomoglo da uslovi za učenje dece i rad učitelja i nastavnika budu na višem nivou.

Naglasila je da je u ovoj školi posebno interesantno bilo videti kako uz moderne table deca imaju i praktičnu nastavu, a da sve to zajedno učenicima omogućava da njihova humanost i stručnost dolazi do izražaja još dok su učenici i da mogu da se, zahvaljujući uštedi u vremenu dok uče teorijsku nastavu, posvete pacijentu na pravi način.

„Ono što je bilo posebno lepo, pošto smo najviše vremena proveli ovde u Medicinskoj školi, to je da deca već kao učenici neguju taj empatski odnos sa svojim pacijentima, što znači da su prethodno taj isti odnos i poruke dobili od svojih nastavnika i profesora, kakav kontakt treba imati.“

Osvrnuvši se na događaje koji su u prethodnih dana uznemirili javnost, ministarka Đukić Dejanović je kazala da su svi bili poprilično poraženi informacijama da su deca bila ne samo nekorektna nego i agresivna u ponašanju prema učiteljima u dve škole.

– Imali smo razgovore sa predstavnicima sindikata i razgovarali smo o tome koji su to koraci koje moramo učiniti da idemo ka nultoj toleranciji na nasilje, ne samo vršnjačko već i unutar škola – rekla je ona i istakla da svi zajednički moramo raditi mnogo više jer, ne samo institucije, ne samo roditelji i ne samo nastavnici, već da i svaki član društva zapravo mora davati svoj doprinos da tu nultu toleranciju na nasilje realizujemo u praksi.

Gradonačelnik Salapura je ukazao da sada, kada je veoma važna podrška i đacima, nastavnicima i profesorima, generalno, podrška obrazovnim ustanovama može da konstatuje da smo na teritoriji grada Zrenjanina u protekloj školskoj godini imali najniži nivo incidenata.

– Možemo reći da je to rezultat koji smo ostvarili formiranjem Saveta za obrazovanje i uskom saradnjom sa svim ljudima koji žele da unaprede sistem obrazovanja u našem gradu – rekao je gradonačelnik.

Kada je u pitanju poseta Medicinskoj školi Zrenjanin, gradonačelnik je uputio zahvalnost ministarki Đukić Dejanović na poseti i donaciji.

Podsetio je da je ta škola najnovija škola na teritoriji grada Zrenjanina, da su nastava i obuka u njoj specifični, a da je prednost u dobrom rukovodećem i obrazovnom kadru.

– Naravno, učinili smo sve što je u našoj moći, zajedno i sa ministarstvom i  pokrajinskim sekretarijatom da podignemo nivo obrazovanja u ovoj ustanovi. Istakao bih da je škola prošle godine bila odličan domaćin republičkog takmičenja i da se Grad Zrenjanin trudi koliko može da kroz svoj budžet pomogne. Imali smo donaciju kada je u pitanju rekonstrukcija stepeništa ispred same škole u iznosu od preko milion dinara. Kada govorimo generalno o školstvu, pored ulaganja u energetsku efikasnost i finansiranja u punom iznosu udžbenika za sve đake prvake i školske opreme i torbi, nastavljamo dalje sa jednom novom merom. Naime, od septembra ove godine Grad će preuzeti troškove finansiranja fizičko tehničkog obezbeđenja za sve obrazovne ustanove na teritoriji grada Zrenjanina, ali naravno trudićemo se da kroz određene projekte ulažemo i u starije škole u našem gradu – rekao je gradonačelnik.

Direktorka Medicinske škole Sanja Necin izrazila je zadovoljstvo današnjom posetom školi koja ima tradiciju dugu 77 godina. Navela je i podatak da je svaka učionica, zahvaljujući donaciji Ministarstva prosvete, opremljena laptopom i projektorom tako da je sva nastava multimedijalna, a da je poslednja donacija Ministarstva prosvete tabla na kojoj je danas Saša Tegeltija održala čas.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.