logo transparend vojvodina uzivo

Ministar kulture Nikola Selaković prisustvovao otvaranju dve nove stalne postavke u Narodnom muzeju Zrenjanin (VIDEO)

ZRENJANIN – Dve nove celine u okviru stalne postavke Narodnog muzeja Zrenjanin: Stalna postavka Zbirke stare i retke knjige, autorke Bojane Petraš, više diplomirane bibliotekarke i Stalne postavke posvećena fotografiji, autora Dušana Marinkovića, muzejskog savetnika, otvorene su sinoć  u toj ustanovi kulture.

Postavke su otvorene u prisustvu ministra kulture Nikole Selakovića, Aleksandre Ćirić Bošković, pokrajinske sekretarke za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Sime Salapure, gradonačelnika Zrenjanina, Siniše Onjina, direktora Narodnog muzeja Zrenjanin i autora.

Ministar Selaković je izrazio zadovoljstvo što je, na dan kada se obeležava Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja u Zrenjaninu – Nacionalnoj prestonici kulture 2025. i ukazao da nema mnogo muzeja koji se mogu podičiti time da pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i republički ministar nadležan za kulturu zajedno dođu da prisustvuju Noći muzeja i otvaranju stalne postavke.

Naveo je da Noć muzeja nije samo manifestacija kojom se Srbija bori da očuva svoje bogato kulturno istorijsko umetničko nasleđe već i svojevrsna prilika da se motiviše buduća publika i omasove događaji u ustanovama kulture .

– Kultura je naša nasušna potreba i bez nje bi bilo teško pronaći smisao borbe za svet u kojem živimo, isto kao što kultura čuva Zrenjanin ona nije u njega samo doneta ili preneta već je u prvom redu izraz generacija i generacija autohtonih žitelja ovoga dela severa Srbije, istorija na raznolikosti svih onih koji su ovde živeli i koji danas žive – rekao je istakao da će kao ministar kulture nastaviti da podržava ovakve manifestacije i umetnike, baš kao što je podržavano otvaranje dve nove stalne postavke u okviru zrenjaninskog muzeja.

Ukazao je i da je izuzetno važno što je Zrenjanin grad koji beleži nove ekonomske uspehe bez kojih nema razvoja ali i je ono što Srbija mora da čini svakoga dana sve više i više, o čemu, kazao je, večeras ovde svedočimo, jeste ozbiljna duhovna obnova naše države, našeg naroda i svih građana koji u Srbiji žive.

– Zrenjanin ne sme da bude spavaonica za zaposlene, on je grad koji ima dušu, a ta duša odiše svakim njegovim metrom. Svaka slika, svaka fotografija, svaka retka knjiga i svaki arheološki pronalazak, kao i svaki predmet koji Narodni muzej ovde u Zrenjaninu brižljivo čuva, a ima ih preko 35.000, svedoče o jednom neverovatnom kulturno istorijsko nasleđu i blagu i Velikog Bečkereka i Petrovgrada i danas Zrenjanina koji su  nam ostavljeni na čuvanje – kazao je ministar Selaković i kazavši da će on i država nastaviti da podržavaju ovakve manifestacije i umetnike.

Govoreći o značaju postavki Aleksandra Ćirić Bošković, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama kazala je da joj je večeras ukazana čast da u ime Pokrajinske Vlade i Sekretarijata prisustvuje otvaranju dva nova segmenta stalne postavke našeg Narodnog muzeja i da se obrati u, kako je navela, predivnom ambijentu u kojem kao da još uvek živi vreme, zapravo čitav jedan vek trajanja znanja i negovanja jedne od posebne umetnosti satkane od svetlosti na površini papira fotografije, a da su knjige deo našeg neprocenjivog kulturnog nasleđa.

– Sekretarijat za kulturu javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama kao što smo to činili i do sada biće i dalje vaš pouzdan oslonac i podrška u budućim projektima čemu u prilog ide i činjenica da smo za dva vaša projekta u prethodnoj 2023. godini izdvojili dva miliona dinara u okviru konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u 2023 godini, za prvi projekat muzeja izdvojen je  milion dinara za otkup fotografskog aparata, i ostale fotografije, koje su koristili pomenuta tri fotografa, a milion dinara opredeljeno je za opremanje stalne postavke i fototeke – kazala je ona.

Gradonačelnik Salapura je podsetio na to da je Zrenjanin proglašen za Nacionalnu prestonicu kulture 2025. i rekao da, kada je zrenjaninska kultura u pitanju, postoje određene odrednice kao što je najstarija, kao što je prva ili najbolja.

– Kada to kažem mislim na filharmoniju koju smo imali pre više od sto godina, a najstariju pozorišnu salu, na najbolji hor sveta i sve su to odrednice koje nas definišu i od nas traže da u narednom periodu uložimo svoj maksimum i opravdamo titulu Prestonice kulture za 2025. godinu. Put do takve titule uopšte nije bio lak i želim pre svega da se zahvalim direktorima svih ustanova kulture u našem gradu i njihovim zaposlenim, organizacionom i projektnom timu koji su vredno radili na dobijanju ove titule. Ono što nas sada očekuje u narednom periodu jeste da takvu kandidaturu i sprovedemo, a zahvaljujući podršci ministarstva i pokrajinskog sekretarijata verujem da će Zrenjanin pokazati još jednom volju, energiju i na koji način grad može da se promoviše – rekao je gradonačelnik rekavši da ima još nekoliko važnih odrednica.

Kako je naveo, kultura je nadogradnja i nešto što je posledica dobre ekonomije i dobrih investicija.

Čestitao je autorima ove postavke i direktoru Muzeja i izrazio veliku zahvalnost i sekretarijatu i ministarstvu za pomoć koju daju našem gradu.

Stalna postavka posvećena fotografiji posvećena je istoriji fotografije i prvom fotografskom studiju na ovim prostorima, a okosnicu postavke čine tri značajna fotografa Ištvan Oldal Stariji, Ištvan Oldal Mlađi i Đura Roknić.

Zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, realizovana je postavka i otkupljen aparat Ištvana Oldala, kao i prateći mobilijar iz njegovog ateljea.

Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Grada Zrenjanina.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.