logo transparend vojvodina uzivo

Zrenjanin: Počinju prijave za 12. ciklus Letnje stručne prakse

ZRENJANIN – Na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu juče je promovisan ovogodišnji, 12. ciklus projekta Letnje stručne prakse, uz učešće predstavnika Grada Zrenjanina, fakulteta, članica udruženja ZREPOK, poslodavaca kod kojih će studenti obavljati praksu i učesnika prošlogodišnjeg ciklusa.

Prezentovan je ovogodišnji konkurs i način realizacije projekta, kao i dosadašnja iskustva studenata u prethodnim ciklusima. Predstavnik Unije poslodavaca Zrenjanin Izabela Balint Markov održala je radionicu za pisanje CV-ja i motivacionog pisma i kako izgleda prvi intevju sa poslodavcem.

Grad Zrenjanin, koji podržava projekat od samog početka, ove godine je povećao iznose namenjene studentima koji uspešno završe Letnju stručnu praksu i odbrane projektni zadatak, tako da će 16 njih dobiti po 50 hiljada dinara. Obraćajući se prisutnima, zamenik gradonačelnika Saša Santovac istakao je da je projekat značajan prvenstveno zato što pruža mogućnost studentima da stečena znanja primene u praksi, u realnim uslovima poslovanja nekog preduzeća.

– Grad Zrenjanin to tradicionalno podržava i nagrađuje studente, koji će obavljati praksu u privatnom sektoru, upoznavati se s problemima, ali i iznalaziti rešenja za te probleme, što je nešto što će sadašnji studenti koristiti kroz život. Prethodnih godina je za ovaj program vladalo veliko interesovanje, studenti su pokazali sjajne rezultate i poslodavci su bili iznenađeni kvalitetom rada studenata. Projekat Letnje stručne prakse jedinstvena je prilika da učesnici upoznaju funkcionisanje privrede, kroz direktno rešavanje problema koji postoje – kazao je Santovac.

Koordinator prakse od strane Udruženja “Zrenjaninski poslovni krug” – ZREPOK Dragoljub Bjeloglav, osnivač i rukovodilac kompanija “BB trejd” i “PerSu marketi”, rekao je da, iz godine u godinu, sve veći broj firmi želi da primi studente na praksu, ali i broj studenata koji se odazivaju.

– I kvalitet njihovih radova je sve bolji, tako da smo mi, kroz ovaj projekat, uspeli da približimo obrazovanje, studente koji završavaju fakultet, i privredu, gde su studenti videli da postoje kvalitetna preduzeća u kojima bi mogli dalje da razvijaju karijeru, ostanu u gradu i ovde nađu posao, a s druge strane, privrednici su se uverili da imamo kvalitetne studente koje mogu angažovati u svojim firmama – istakao je Bjeloglav i dodao da studenti koji uspešno završe praksu dobijaju i finansijsku podršku, a da ZREPOK i dodatno nagrađuje tri najuspešnije rešena projektna zadatka.

– Za prvoplasiranog studenta taj iznos je 50.000 dinara, za drugoplasiranog 20 hiljada i trećeg 10 hiljada dinara, a ako su studenti u timu – dvočlanom ili tročlanom – ti iznosi pripadaju svakom članu tima. Tako studenti na praksi imaju i taj materijalni efekat, koji nije toliko primaran u odnosu na to šta dobijaju kao iskustvo, radeći na realnim projektima u privredi, gde će se kasnije i zapošljavati, i oni su ne jedan, nego pet koraka ispred studenata koji nisu imali takva iskustva – naglasio je Bjeloglav.

Ispred TF “Mihajlo Pupin”, program Letnje stručne prakse prezentovali su dekan prof. dr Milan Nikolić i doc. dr Mila Kavalić, a u ime poslodavaca predstavnici kompanija “Petkus Inženjering” Nedeljko Golušin i “BB Trejd” Dajana Grubišić.

“Letnja stručna praksa“ jedinstven je u Srbiji projekat saradnje između visokoškolske obrazovne ustanove, privrednog udruženja i lokalne samouprave i realizuje se na teritoriji srednjeg Banata. Partneri u projektu su udruženje ZREPOK, Unija poslodavaca Zrenjanina i Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu, uz podršku Grada Zrenjanina. Od potpisivanja Protokola o saradnji između partnerskih organizacija 2010. godine, uspešno je realizovano 12 ciklusa projekta “Letnja stručna praksa”. Kroz njega je do sada prošlo preko 200 studenata, značajan broj je zaposlen upravo u preduzećima koja su u sastavu ZREPOK-a, a pojedini su čak izuzetno napredovali u karijeri.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.