logo transparend vojvodina uzivo

Zrenjanin Nacionalna prestonica kulture 2025. godine – niz programskih sadržaja i infrastrukturnih projekata

ZRENJANIN – Svečanim potpisivanjem ugovora s Ministarstvom kulture Republike Srbije, 27. marta, Zrenjanin je i zvanično promovisan u Prestonicu kulture Srbije 2025. godine.

Priznanje koje je grad zaslužio da ponese naredne godine podrazumeva čitav niz programskih sadržaja i dešavanja u oblasti kulture, pedeset novih umetničkih projekata, ali i deset infrastrukturnih projekata, od kojih su neki već u toku – obnova zgrade nekadašnje Srpske zadružne banke i njena prenamena u Kuću stvaralaštva sa galerijom za savremenu umetnost, i uređenje spomen-kuće Slavka Županskog.

Potpisivanje ugovora o realizaciji projekta Zrenjanin – Prestonica kulture Srbije 2025 – ministarka kulture Srbije, sada predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković i gradonačelnik Simo Salapura

 

Predviđena je i rekonstrukcija najstarije pozorišne sale u zemlji.

Umetnički koncept prestonice kulture Srbije 2025. nazvan “Meandri grada – tokovi kulture“, Ministarstvo kulture podržaće sa 300 miliona dinara, a doprinos tome daće i Grad Zrenjanin.

Kulturni prostor i milje grada, njegovi stvaraoci, organizatori, učesnici, a pre svih publika, ovim dobijaju snažan zamah i priliku da široj domaćoj javnosti predstave sve svoje potencijale i kreativne zamisli.

Operativni tim Grada Zrenjanina koji će sprovoditi pripreme za realizaciju programa u okviru Prestonice kulture Srbije 2025.

 

Agendom Nacionalne prestonice kulture predviđeno je i renoviranje najstarije pozorišne sale u Srbiji, sagrađene 1839. godine

Novi sjaj i prenamena prostora u objekat namenjen kulturnim sadržajima – zgrada nekadašnje Srpske zadružne banke, autora Dragiše Brašovan

 

Obnova kuće dr Slavka Županskog i njeno uređenje kao depadansa Narodnog muzeja Zrenjanin

 

Briga o spomenicima iz naše istorije, saradnja Grada Zrenjanina i Zavoda za zaštitu spomenika kulture – obnovljeni spomenici na Žitnom trgu i narodnom heroju Žarku Zrenjaninu

 

 

Centar Perleza utvrđen za prostornu kulturno-istorijsku celinu – otvoreni paviljon “Isidorina s(c)ena” i Kulturna stanica “Baštinar – mlin” 

 

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.