logo transparend vojvodina uzivo

Žigmanov: Politika Vlade Srbije ima za cilj integraciju svih nacionalnih zajednica

BEOGRAD – Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov istakao je danas, u razgovoru sa zamenicom pomoćnika državnog sekretara SAD iz Biroa za demokratiju, ljudska prava i rad Nikol Čulik, da politika koju kreira Vlada Srbije ima za cilj ravnopravnost i uspešnu integraciju pripadnika svih nacionalnih zajednica u društvo Srbije.

On je rekao da Srbija, kada je reč o ostvarivanju prava nacionalnih manjina, ima zakonodavni okvir koji je usaglašen sa međunarodnim standardima, saopštilo je resorno ministarstvo. „U našoj zemlji žive brojne manjinske zajednice, od kojih 24 imaju legitimno izabrana samoupravna tela“, naveo je on. Žigmanov je dodao da se nacionalne manjine u Srbiji razlikuju po broju, teritorijalnoj rasprostranjenosti, razvijenosti manjinske infrastrukture, (ne)postojanju matičnih država i drugim karakteristikama.

Ministar je podvukao da se na Kosovu i Metohiji pripadnici nealbanskih zajednica, prvenstveno srpska, suočavaju sa kršenjem elementarnih ljudskih prava, zbog čega su vlasti u Srbiji često u situaciji da apeluju i zahtevaju od međunarodnih institucija i Kancelarije UNMIK-a, koja je po Rezoluciji 1244 zadužena za zaštitu ljudskih prava na KiM, da se ti negativni procesi zaustave.

Žigmanov je istakao da je, kada je reč o integraciji albanske nacionalne zajednice, učinjeno nekoliko značajnih iskoraka, među kojima je istakao uspešno završene izbore za Nacionalni savet albanske nacionalne manjine prošle godine, učešće Albanaca u popisu stanovništva 2022, participaciju u novom sazivu Narodne skupštine Naglasio je i da Ministarstvo ne beži od izazova koji postoje i koje će nastaviti da rešava, kao i do sada, u saradnji sa pripadnicima ove nacionalne zajednice, drugim državnim organima i misijom OEBS-a u Republici Srbiji.

Pomoćnik ministra Aleksandar Radosavljević detaljnije je upoznao sagovornike sa informacijama u vezi sa realizacijom Plana od sedam tačaka, istakavši otvorenost Ministarstva da kroz društvene dijaloge i, uvažavajući teme koje albanska nacionalna zajednica smatra za prioritetne, nastavi da radi na rešavanju svih otvorenih pitanja i daljoj integraciji albanske zajednice u naše društvo.

Žigmanov je naglasio da država Srbija, na više polja, radi na programima inkluzije romske nacionalne manjine i na poboljšanju njihovog društvenog položaja, između ostalog, afirmativnim merama u obrazovanju, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti te zapošljavanju. Ministar je istakao da je Ministarstvo nedavno podržalo inicijative Romske fondacije za Evropu da se kroz Plan rasta za Zapadni Balkan osnaže pripadnici romske nacionalne manjine na tržištu rada, kako bi na taj način obezbedili dostojanstven život za sebe i svoje porodice.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.