Žene sa oblinama rađaju pametniju decu, kaže nova studija, a evo i zašto

Telo žena se u proseku sastoji od 30 odsto masti, dok se telo muškaraca sastoji od samo 10 odsto.

Jedna studija je otkrila da žene sa oblinama zapravo rađaju pametnije bebe, prenosi “YouTango”.

Studija Univerziteta u Pitsburgu i vodećeg istraživača, profesora Villa Laseka, otkrila je da su “masne naslage” u predelu ženskih kukova, butina i zadnjice zlatna karta kada je u pitanju prenošenje pameti na bebe tokom dojenja.

– Mast u ovim oblastima je depo za izgradnju bebinog mozga. Potrebno vam je mnogo masti da biste napravili nervni sistem, a masti u ovim oblastima su takođe obogaćene DHA (dokozaheksaenskom kiselinom), koja je posebno važna komponenta u ljudskom mozgu – objašnjava Lasek.

Profesor je dalje objasnio da su žene evoluirale na takav način da “akumuliraju ove masti i drže ih“ sve dok se ne porode.

Tada ovi lipidi za izgradnju mozga kroz majčino mleko napuštaju telo tokom dojenja i tako žene gube na težini brže kada redovno doje.

Telo žena se u proseku sastoji od 30 odsto masti, dok se telo muškaraca sastoji od samo 10 odsto.

Povećanje telesne težine kod žena je zasnovano na evolutivnoj činjenici da je neophodno obezbediti adekvatne moždane sposobnosti potomstvu.

– Takođe se sugeriše da je razlog zašto mnogi muškarci više vole žene sa oblinama taj što sami po sebi znaju da će te žene roditi bebe koje će “verovatno biti pametnije” – kaže reproduktivni biolog  Univerziteta Kembridž, Dejvid Bejnbridž.

Žene suviše često kritikuju sebe zbog svojih “nesavršenih” tela, dok su u stvarnosti njihova tela upravo onakav kakva treba da budu. Žene bi trebalo da imaju malo viška oko kukova iz određenih evolucionih i bioloških razloga.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: