Zbog ovih svadbenih tradicija mlade su bile primorane da kažu “ne”

Priprema venčanja jedan je od najlepših događaja u životu svakog para, koji planira zajedničku budućnost. Ipak, postoje i momenti kada mlade otkažu venčanje, a sve zbog tradicionalnih događaja, koji za njih predstavljaju ozbiljan problem.

Sve osim belog

Verovali ili ne, nošenje bele venčanice na dan venčanja je relativno nova bračna tradicija. Kroz istoriju, neveste su birale da nose bilo koju haljinu ma koje boje, za svoj veliki dan, posebno ako nisu mogle da priušte haljinu samo za tu priliku. Tek kada je kraljica Viktorija obukla belu čipkanu haljinu za svoje venčanje sa princom Albertom 1840. godine nošenje bele venčane haljine postalo je međunarodni trend.

U tonu sa deverušama

U davna vremena deveruše su se namerno oblačile isto kao i mlada da bi zbunile zle duhove i potencijalne ljubomorne otmičare mlade.

Prenošenje neveste preko praga

Prenošenje neveste preko praga dok mladenci započinju zajednički život uvek obara beznadežne romantičare s nogu – ali poreklo ove tradicije je sve samo ne dirljivo.

Ovaj običaj potiče iz starog Rima, gde su mnogi verovali da su pragovi popularno mesto za zle duhove da se prikače za noge i uđu u dom. Da bi izbegao bilo kakve zle incidente u bračnoj noći, mladoženja bi preneo mladu preko praga da joj se demoni ne bi uhvatili za noge.

Čišćenje za gostima

Većina mladenaca može da smisli milion stvari koje bi radije uradili na dan venčanja kako bi izbegli čišćenje za svojim gostima – ali u Nemačkoj sređivanje može biti odličan način za početak bračnog života! Tradicija poznata kao Polterabend (momačko veče) održava se veče pre venčanja. Posetioci žurke naizmenično razbijaju sve, od keramičkih pločica do tanjira kako bi označili prekretnicu u životu mladoženje.

Kada se silno razbijanje završi, mlada i mladoženja moraju da počiste kuću zajedno kao simbol savladavanja izazova u budućem braku. Nemci takođe veruju da “Scherben doneo Gluck” ili “krhotine donose sreću” paru, pišu thevintagenews.com.

Zasuti pirinčem

Pre široko rasprostranjene zablude da pirinač može da ubije ptice, bacanje pirinča na mladence bila je popularna svadbena tradicija. Pirinač je simbol sreće i plodnosti i bio je odličan način da se mlada i mladoženja pošalju u bračni život. Danas se mnogi ljudi odlučuju da bacaju latice cveća, seme biljaka i mehuriće kao ekološki prihvatljivije rešenje.

Nošenje tuđeg donjeg veša

Engleske neveste su podsticane da nose donji veš druge žene za svoj veliki dan. Sve dok je donji veš pripadao ženi koja se već ostvarila kao majka, ova tradicija je pomagala novoj nevesti da rađa decu.

Šest penija u tvojoj cipeli

Svi znamo priču starih žena po kojoj mlada mora nositi “nešto staro, nešto novo, nešto pozajmljeno i nešto plavo” – ali tradiciji kakvu poznajemo nedostaje veoma važan komad: “šest penija u cipeli”. U viktorijanskoj Engleskoj, mnoge neveste stavljale su šest penija u svoje cipele što je simbolizovalo i prizivalo bogatstvo i sreću u budućem braku.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: