logo transparend vojvodina uzivo

Da li su ovo najčudniji običaji na svetu? (FOTO/VIDEO)

Naša planeta je ispunjena mnogim lepim kulturama, koje imaju svoju jedinstvenu tradiciju i običaje. Bilo bi nemoguće doživeti ih sve, iz prve ruke, čak i kada bismo ceo život proveli putujući. Neke tradicije su vremenom nestale, neke su asimilovale značajnije kulture, ali veliki broj njih je i dalje ostao netaknut.

Sa multikulturalizmom, mnoge tradicije su došle pod uticaj drugih, dominantnijih kultura. S obzirom na to da postoji velika raznolikost tradicija, za očekivati je da će nam se neke od njih učiniti čudnim.

Na Madagaskaru se pleše s mrtvacima (Famadihana)

Foto: Wikimedia.Commons/Smarteeee

Famadihana je čin ljubavi – kaže antropolog Moris Bloh. Ovaj pogrebni običaj praktikuje pleme Malagasy na Madagaskaru. On uključuje ples sa telima pokojnika, na taj način se zapravo proslavlja njihov život. Tela se iznose iz grobova, ponovo umotavaju u svežu tkaninu, a zatim ih članovi porodice nose okolo, dok ljudi plešu sa njima. Ovaj ritual se izvodi jednom u sedam godina.

U Brazilu i Venecueli jedu svoje najbliže koji su umrli

Foto: Wikimedia.Commons/Marcos Corrêa/PR/Palácio do Planalto from Brasilia, Brasil

Brazilsko i venecuelansko pleme Yanomami praktikuje ovaj običaj, jer im je tradicijom zabranjeno da čuvaju bilo kakve delove tela pokojnika, pa ih spaljuju, a ostatke podele članovima porodice koji potom nastavljaju da ih konzumiraju. Ova praksa je poznata kao endokanibalizam, a njihovo rezonovanje je da održe svoje voljene u životu. Oni ne veruju da je smrt prirodan proces.

Pripadnicima indonezijskog plemena zabranjena je upotreba toaleta tri dana nakon venčanja

Foto: Unsplash/Jasmine Carter

Zvuči smešno, ali to je tradicija koju neguju pripadnici indonezijskog plemena Tidong.

Naime, nakon venčanja novopečenim mladencima zabranjen je odlazak u toalet tri dana, a veruje se da je razlog u tome što taj čin priziva srećan brak. Članovi porodice marljivo čuvaju mladence i paze na to da im daju minimalne količine hrane sve do trenutka kad ponovo mogu da obave nuždu.

Festival majmuna (The Monkey Buffet Festival) – majmunski banket na Tajlandu

Foto: Pixabay

Ovaj festival navodno donosi sreću i organizuje se svake godine na Tajlandu, tačnije u gradu Lopburi. Poslednje nedelje u novembru, ogromne količine hrane su izložene po celom gradu i ostavljene majmunima. I to nije bilo kakva hrana; hranu pripremaju kuvari kako bi majmuni bili srećni.

Uključene su i mnoge druge aktivnosti, poput maskiranja u majmuna, dok svi tako „sređeni“ plešu tokom čitavog festivala.

Šetnja po uglju (Coal Walking In China) – Kina

Foto: Unsplash/
Nikolay Kovalenko

Rođenje deteta je velika stvar širom sveta, međutim u Kini postoje mnoga pravila i tradicije kojima se proslavlja dolazak novorođenčeta. Od okruženja se očekuje da ne ogovaraju majku jer bi to negativno uticalo na bebu, a noževe drže ispod kreveta kao način zaštite mališana od čudovišta.

Ipak, možda najčudniji običaj je onaj u kojoj muž nosi svoju trudnu ženu preko vrelog uglja pre nego što uđu u njihovu kuću. Naravno, on to mora da radi bos. Ovaj običaj navodno doprinosi što prirodnijem porođaju.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.