Zbog fumigacije zabranjeno kretanje u podnožju Petrovaradinske tvrđave

Petrovaradinska tvrđava
NOVI SAD – Prostor ispred crkve Svetog Jurja u podnožju Petrovaradinske tvrđave, kao i stepenište pored, koje vodi do Gornje tvrđave, ograđeno je zbog suzbijanja crvotočine u tom sakralnom objektu, te je tuda zabranjeno kretanje.

U „Ciklonizaciji” najavljuju da će postupak fumigacije biti završen do petka, 27. januara, do kada će deo kompleksa biti zatvoren.

Ispred crkve i stepenica postavljena je metalna ograda s upozorenjem na kom piše „Otrovni gas”, a juče su tu dežurali i radnici „Ciklonizacije” koji su građanima objašnjavali o čemu je reč i usmeravali ih na druge prilaze Gornjoj tvrđavi.

– U toku je tretman fumigacije relikvija, artefakata i svih drvenih predmeta u crkvi Svetog Jurja – navodi portparol „Ciklonizacije” Dario Aćimović. – Reč je o postupku kojim se, upotrebom gasnih preparata, sanira crvotočina i omogućava dalja restauracija viševekovnog kulturno-istorijskog nasleđa u najstarijoj crkvi u Petrovaradinu. Pre početka radova, svi pokretni predmeti preneti su u komore za fumigaciju u krugu našeg preduzeća, gde je sproveden taj postupak, dok se nepokretni, glomazni i osetljivi artefakti tretiraju u samom hramu.

Pripreme za fumigaciju obavljene su od 9. do 20. januara. Ekipe „Ciklonizacije” hermetički su zatvorile sve otvore – prozore, vrata, vidljive pukotine, a za tretman je pripremljen i svaki artefakt unutar crkve.

U toku je tretman fumigacije relikvija, artefakata i svih drvenih predmeta u crkvi Svetog Jurja, a reč je o postupku kojim se, upotrebom gasnih preparata, sanira crvotočina i omogućava dalja restauracija viševekovnog kulturno-istorijskog nasleđa u najstarijoj crkvi u Petrovaradinu (Dario Aćimović)

– Fumigacija u crkvi Svetog Jurja počela je 20. januara i trajaće do petka, 27. januara – podseća Aćimović. – Uzimajući u obzir starost i stanje objekta, iz preventivnih razloga zabranjeno je kretanje u neposrednoj blizini crkve, uključujući i stepenište koje iz Štrosmajerove vodi do Tvrđave. Takođe, kako bismo obezbedili poštovanje zabrane kretanja i pratili stanje na terenu, ekipe „Ciklonizacije” neprekidno će dežurati, a to područje redovno obilazi i Komunalna milicija.

Uništavanje crvotočine obavlja se, inače, po nalogu i pod nadzorom Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: