Završeni radovi na restauraciji spomenika narodnom heroju Žarku Zrenjaninu

ZRENJANIN – Ovih dana izvršeni su poslednji radovi na restauraciji spomen-obeležja narodnom heroju Žarku Zrenjaninu koji se nalazi u centru grada.

Na inicijativu gradonačelnika Zrenjanina, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin i uz pomoć sredstava Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u iznosu od 650.000 dinara, izvršena je restauracija ovog spomenika.

Spomenik Žarku Zrenjaninu, kod kog se održavaju ceremonije obeležavanja Dana pobede, 9. maja i Dana oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, 2. oktobra, obnovljen uoči značajnog jubileja, 80. godišnjici od oslobođenja grada, 1944. godine.

Tim povodom arhitekta-konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin Dragana Šijak podsetila je da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja već dve decenije finansira obnovu spomenika, te da se u kontinuitetu obnavljaju ugroženi spomenici iz Drugog svetskog rata na teritoriji Grada Zrenjanina.

“Autor spomenika Žarku Zrenjaninu, vajar Rade Stanković, bio je učenik čuvenog Ivana Meštrovića i spomenik je primer Meštrovićeve, tzv “italijanske škole”. Zbog pozicije koju spomenik ima, bronzana patina tokom vremena nije uspela da se formira u jednom sloju, tako da će konzervatori hemijskim putem prvo ukloniti sve slojeve patine, ponovo naneti zaštitu i na taj način vratiti prvobitni izgled skulpturi. Predviđeno je i čišćenje i obnova postamenta, kao i uklanjanje grafita sa kamenog zida iza spomenika”, objašnjava Šijak.

Spomenik Žarku Zrenjaninu otkrio je tadašnji predsednik Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito 11. maja 1952. godine. Spomenik se nalazio na Trgu slobode sve do 1964. godine kada je, zbog rekonstrukcije trga, premešten na lokaciju na kojoj se i sada nalazi – ispred zgrade nekadašnjih društveno-političkih organizacija, poznatoj kao “Komitet”. Visok je tri metra i postavljen na 60 cm visokom postamentu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: