Salapura: U prethodne tri godine izdvojeno 12 miliona dinara za razvoj ženskog preduzetništva u Zrenjaninu

ZRENJANIN – Gradonačelnik Simo Salapura uputio je danas, povodom 19. novembra – Međunarodnog dana ženskog preduzetnišva, čestitku svim ženama preduzetnicama koje posluju na teritoriji  grada Zrenjanina i istakao da one značajno utiču na privrednu sliku našeg grada.

Naveo je da je Grad Zrenjanin prepoznao značaj ekonomskog osnaživanja žena i da je u prethodne tri godine za tu namenu, preko konkursa za za dodelu bespovratnih sredstava za ekonomsko osnaživanje žena i podsticanje razvoja ženskog preduzetništva kroz finansijsku podršku u poslovanju na teritoriji Grada Zrenjanina izdvojeno ukupno 12 miliona dinara.

Na osnovu Programa na Javni poziv pravo da konkurišu  imali su mali i mikro privredni subjekti i preduzetnice, kao i nezaposlene žene evidentirane u Nacionalnoj službi za zapošljavanje – filijala Zrenjanin sa prebivalištem na teritoriji grada Zrenjanina za koje je ta finansijska podrška posebno značajna.

Podsećanja radi, Grad Zrenjanin je prvi put  raspisao javni poziv za pružanje podrške u ekonomskom osnaživanju žena, odnosno u razvoju ženskog preduzetništva 2021. godine, kada je iz gradskog budžeta izdvojeno 2 miliona dinara, 2022. godine opredeljeno je 5 miliona dinara, kao što je to slučaj i ove godine.

Cilj svakog od Programa, na osnovu kojih su raspisivani konkursi, bio je sistemsko unapređenje preduzetništva među ženama, direktna podrška realizaciji njihovih preduzetničkih ideja, kao i razvoj preduzetničkih sposobnosti i kapaciteta kod žena, a krajnji cilj Programa jeste povećanje svesti o važnosti ženskog preduzetništva, kao i ostvarivanje značajnije uloge žena preduzetnica na tržištu rada kroz razvoj njihovog poslovanja, zapošljavanje većeg broja ljudi i ostvarivanje većih i održivih prihoda.

Pored toga, raspisivani su i konkursi za ekonomsko osnaživanje mladih, gde su mlade žene takođe imale priliku da konkurišu.

Gradonačelnik je ukazao da je ovogodišnji Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za ekonomsko osnaživanje žena i podsticanje razvoja ženskog preduzetništva kroz finansijsku podršku u poslovanju na teritoriji grada Zrenjanina za 2023. godinu  raspisan krajem oktobra ove godine i da će narednih dana Konkursna komisija objaviti rezultate konkursa.

Ukazao je i da je u okviru Plana razvoja grada Zrenjanina definisano je 12 prioritetnih ciljeva, koji će biti ostvareni realizacijom 40 mera i da se i u izradi tog dokumenta vodilo računa i o razvoju ženskog preduzetništva.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.